Запис Детальніше

Вплив факторів генотипу та способу утримання на морфологічний склад туш свиней

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив факторів генотипу та способу утримання на морфологічний склад туш свиней
Влияние факторов генотипа и способа содержания на морфологический состав туш свиней.
Influence of factors of genotype and the way of housing on the morphological composition of pigs' carcasses.
 
Creator Баньковська, Ірина Броніславівна
Волощук, В. М.
Баньковская, Ирина Брониславовна
Волощук, В. М.
Ban'kovs'ka, Iryna
Voloshchuk, V.
 
Subject свині
генотипи
м’ясність туш
глибока підстилка
бетона підлога
свиньи
генотипы
мясность туш
глубокая подстилка
бетонный пол
pigs
genotypes
meaty of carcasses
deep litter
concrete floor
 
Description У статті подано результати факторного аналізу абсолютних та
відносних показників м’ясності туш свиней. Виявлено збільшення маси м’яса та
сала у тварин, що відгодовувалися на глибокій підстилці порівняно з бетонною
підлогою, однак відносні показники їх м'ясної продуктивності знижувалися за
рахунок більш інтенсивного накопичення жирової тканини. Зроблено висновок про
значимий рівень впливу (р≤0,001) типу підлоги та генотипу на показники якості
туш свиней. Визначено важливість врахування особливостей формування якісних
характеристик та взаємного розподілу морфологічних частин туш свиней
кожного генотипу для кращого прояву потенціалу їх м’ясної продуктивності та
оптимізації виробництва свинини.
В статье представлены результаты факторного анализа абсолютных и
относительных показателей мясности туш свиней. Выявлено увеличение массы
мяса и сала у животных, которые откармливались на глубокой подстилке по
сравнению с бетонным полом, однако относительные показатели их мясной
продуктивности снижались за счет более интенсивного накопления жировой
ткани. Сделан вывод о значимом уровне влияния (р≤0,001) типа пола и генотипа
на показатели качества туш свиней. Определена важность учета особенностей
формирования качественных характеристик и взаимного распределения
морфологических частей туш свиней каждого генотипа для лучшего проявления
потенциала их мясной продуктивности и оптимизации производства свинины.
In the article the results of the factor analysis of absolute and relative indexes of the
meaty of pigs' carcasses are given. It has been found out increasing meat and fat weight
in animals fed on the deep litter compared to the concrete floor. However, the ratio of
morphological components of carcasses characterizes more intensive accumulation of
adipose tissue in animals grown on straw which reduced the relative indexes of their meat
productivity. It was infered conclusion about a significant level of the influence (r<0.001) of
factors of types of floor and genotype on carcasses' quality indexes of pigs and the
importance of peculiarities of forming quality characteristics and the relative distribution of
morphological components of pigs' carcasses of each genotype for the best display of
their potential of their meat productivity and the optimization of pork production.
 
Date 2015-09-03T12:12:27Z
2015-09-03T12:12:27Z
2015
 
Type Other
 
Identifier Баньковська І. Б. Вплив факторів генотипу та способу утримання на морфологічний склад туш свиней / І. Б. Баньковська, В. М. Волощук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2015. - Вип. 2 (84), Т. 2. – С. 91-99.
http://hdl.handle.net/123456789/1730
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет