Запис Детальніше

Управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища (на прикладі МК «Укрптахосервіс»)

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища (на прикладі МК «Укрптахосервіс»)
 
Creator Андрійчук, Богдан Миколайович
 
Contributor Чупріна, Маргарита Олександрівна
 
Subject зовнішньоекономічна діяльність
ефективність
658.5
 
Description Актуальність теми дослідження. В сучасних умовах нестабільності зовнішнього середовища найважливішою проблемою будь-якого українського підприємства, працюючого на ринкових засадах, постає проблема його виживання і забезпечення безупинного розвитку, впровадження нових видів технічного обладнання та висококваліфікованих кадрів. Для вирішення цієї проблеми потрібно залучити комплекс із визначення та подальшого управління стратегічним потенціалом підприємства.
Вагомий внесок у розвиток науково-методичних підходів щодо визначення управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища здійснили відомі економісти, зокрема: А. М. Богатирьов, А. А. Томпсон, І. Ансофф, М. Е. Портер, А. Дж. Стрікленд, Л. Є. Довгань, Л. П. Артеменко та інші. Автори значну увагу приділяють дослідженню різних аспектів підвищення ефективності діяльності підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища та впливу стратегічного потенціалу на розвиток підприємства.
Від вміння керівництва організовувати процеси всередині підприємства та ззовні, так щоб можливо було спрогнозувати попит і забезпечити його конкурентоспроможною продукцією, залежить досягнення стратегічної мети підприємства та його ефективний розвиток.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.
Магістерська дисертація на здобуття ступеня магістра виконувалась в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відповідно до планів наукових досліджень кафедри менеджменту за темою «Управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища на прикладі МК «Укрптахосервіс»». Роль автора полягає у визначенні системи управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища та розробки проекту з підвищення ефективності від управління стратегічним потенціалом для МК «Укрптахосервіс».
Мета дослідження полягає у виявленні ефективних інструментів та удосконаленні практичних рекомендацій щодо використання та розвитку системи управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища.
Завдання дослідження. Поставлена мета дослідження обумовила необхідність вирішення таких завдань:
1. розкрити поняття та основні складові стратегічного потенціалу підприємства;
2. поглибити теоретичні положення щодо управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища;
3. визначити місце стратегічного планування в системі стратегічного управління підприємством;
4. визначити загальні проблеми забезпечення ефективності управління стратегічним потенціалом національних підприємств в умовах нестабільності зовнішнього середовища;
5. надати аналіз актуального стану виробничого підприємства бази практики;
6. провести діагностику галузі та надати характеристику діяльності конкурентів;
7. оцінити стан використання системи управління стратегічним потенціалом на досліджуваному підприємстві;
8. запропонувати комплекс заходів щодо вдосконалення системи управління стратегічним потенціалом підприємства;
9. оцінити можливість впровадження запропонованих заходів
10. запропонувати дієві рекомендації щодо покращення управління стратегічним потенціалом в умовах нестабільності зовнішнього середовища.
Об’єкт дослідження. Формування системи управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища.
Предмет дослідження. Теоретичні засади та методичні положення щодо управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища МК «Укрптахосервіс».
База дослідження. ПП МК «Укрптахосервіс».
Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань у процесі виконання магістерської дисертації було використано сукупність загальних та специфічних методів: зокрема аналіз зовнішнього середовища, внаслідок якого було визначено вплив факторів зовнішнього середовища прямого і непрямого впливу на діяльність підприємства; аналіз діючих стратегій, який дозволив визначити ступінь досягнення цілей; аналіз потенціалу підприємства, за допомогою якого було визначено сильні та слабкі сторони підприємства; SWOT-аналіз - при дослідженні було виявлено проблеми у діяльності підприємства та альтернативи їх вирішення; матричні методи, за допомогою яких було визначено стратегічний потенціал підприємства. Для отримання аналітичної інформації були використані дані статистичної звітності, внутрішньої, зокрема, бухгалтерської звітності підприємства.
Наукова новизна дослідження полягає в наступному:
– розроблено комплекс дій щодо впровадження системи управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища;
– уточнено і поглиблено існуючі теоретичні положення щодо управління стратегічним потенціалом підприємства;
– визначено характерні особливості системи управління стратегічним потенціалом підприємства, що дозволило визначити головні напрямки при розробці системи управління стратегічним потенціалом підприємства;
– удосконалено управління стратегічним потенціалом підприємства в сучасних реаліях господарювання;
– виявлено та узагальнено проблеми управління стратегічним потенціалом підприємств харчової промисловості та надано практичні рекомендації щодо подальшого управління стратегічним потенціалом підприємства.
Практичне значення одержаних результатів. Пропозиції та рекомендації, які були надані в даній роботі, дозволять вітчизняним підприємствам харчової промисловості впроваджувати систему управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища; вдале використання стратегічного потенціалу підприємства дозволить підвищити конкурентоспроможність вітчизняних підприємств; вдосконалити процес стратегічного планування та управління. Висновки та рекомендації роботи можуть знайти конкретну реалізацію в подальшій практичній діяльності МК «Укрптахосервіс»
Розроблені в магістерській дисертації на здобуття ступеня магістра рекомендації та пропозиції щодо впровадження нового типу обладнання на підприємстві для кращого використання стратегічного потенціалу були представлені на розгляд керівництву МК «Укрптахосервіс», де було визнано можливість практичного застосування запропонованого проекту (акт впровадження № 33 від 16.04.2018р.).
Публікації. За темою магістерської дисертації було опубліковано у наукових та фахових конференціях 5 наукових праць, з них 2 статті та 3 тези.
 
Date 2018-11-13T12:24:50Z
2018-11-13T12:24:50Z
2018
 
Type Master Thesis
 
Identifier Андрійчук, Б. М. Управління стратегічним потенціалом підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища (на прикладі МК «Укрптахосервіс») : магістерська дис. : 073 Менеджмент / Андрійчук Богдан Миколайович. – Київ, 2018. – 102 с.
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/25039
 
Language uk
 
Format 102 с.
application/pdf
 
Publisher Київ