Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі

Enzymatic reactions are the basis of many biotechnological manufacturing and biomedical diagnostic procedures that require effective methods of monitoring over the reaction course. In the current paper, we present the results of the development of a new approach within the differential microwave die...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Publishing house "Academperiodika"
Дата:2023
Автори: Kuznetsova, K.S., Pashynska, V.A., Eremenko, Z.E., Shubnyi, O.I., Martynov, A.V., Prokopenko, A.A.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing house "Academperiodika" 2023
Теми:
Онлайн доступ:https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023130
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!

Організація

Ukrainian Journal of Physics
id ujp2-article-2023130
record_format ojs
spelling ujp2-article-20231302023-10-26T13:17:22Z Monitoring of the Enzymatic Reactions Course by Differential Microwave Dielectrometry Method in Real Time Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі Kuznetsova, K.S. Pashynska, V.A. Eremenko, Z.E. Shubnyi, O.I. Martynov, A.V. Prokopenko, A.A. рiдини з великими втратами комплексна дiелектрична проникнiсть ферментативнi реакцiї поширення електромагнiтних хвиль диференцiальна мiкрохвильова дiелектрометрiя фермент трипсин сироватковий альбумiн людини iмуноглобулiн G high loss liquids complex permittivity enzymatic reactions electromagnetic wave propagation differential microwave dielectrometry enzyme trypsin human serum albumin immunoglobulin G Enzymatic reactions are the basis of many biotechnological manufacturing and biomedical diagnostic procedures that require effective methods of monitoring over the reaction course. In the current paper, we present the results of the development of a new approach within the differential microwave dielectrometry method for the non-invasive monitoring of the course of enzymatic reactions based on the complex permittivity changes of these reactive mixture solutions in real time at a fixed frequency of 31.82 GHz. The dynamic studies of the dielectric parameters of selected enzymatic systems containing a protein substrate (immunoglobulin G, human serum albumin) and enzyme trypsin. The developed differential microwave dielectrometry setup has been performed to verify the proposed approach effectiveness for the enzymatic reaction monitoring in biomedical practice and the food industry. Our microwave dielectrometry results have been validated by the results of the UV-Vis spectrophotometry method for selected enzymatic systems. We propose a new approach to use the differential microwave dielectrometry method with high sensitivity (in average 0.5% and 3÷5% for the real and imaginary parts of the complex permittivity, respectively) to estimate the course of enzymatic reactions in real time. Ферментативнi реакцiї є основою багатьох бiотехнологiчних виробничих i бiомедичних дiагностичних процедур, якi потребують ефективних методiв контролю за ходом реакцiї. У данiй роботi представленi результати розробки нового пiдходу методу диференцiальної дiелектрометрiї для неiнвазивного монiторингу перебiгу ферментативних реакцiй на основi комплексних змiн дiелектричної проникностi цих розчинiв реакцiйної сумiшi в реальному часi на фiксованiй частотi 31,82 ГГц. Проведено динамiчнi дослiдження дiелектричних параметрiв видiлених ферментативних систем, що мiстять бiлковий субстрат (iмуноглобулiн G, сироватковий альбумiн людини) та фермент трипсин. Запропоновано застосування розробленої вимiрювальної комiрки мiкрохвильового диференцiйного дiелектрометру для монiторингу ферментативних реакцiй у бiомедичнiй практицi та харчовiй промисловостi. Нашi результати мiкрохвильової дiелектрометрiї пiдтверджено результатами методу спектрофотометрiї UV-Vis для вибраних ферментативних систем. Ми пропонуємо новий пiдхiд до використання методу дiелектрометрiї з високою чутливiстю (2,7 та 1% для дiйсної та уявної частин комплексної дiелектричної проникностi, вiдповiдно) для оцiнки перебiгу ферментативних реакцiй у реальному часi. Publishing house "Academperiodika" 2023-10-20 Article Article Original Research Article (peer-reviewed) Оригінальна дослідницька стаття (з незалежним рецензуванням) application/pdf https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023130 10.15407/ujpe68.9.608 Ukrainian Journal of Physics; Vol. 68 No. 9 (2023); 608 Український фізичний журнал; Том 68 № 9 (2023); 608 2071-0194 2071-0186 10.15407/ujpe68.9 en https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023130/3026 Copyright (c) 2023 Bogolyubov Institute for Theoretical Physics, National Academy of Sciences of Ukraine
institution Ukrainian Journal of Physics
collection OJS
language English
topic рiдини з великими втратами
комплексна дiелектрична проникнiсть
ферментативнi реакцiї
поширення електромагнiтних хвиль
диференцiальна мiкрохвильова дiелектрометрiя
фермент трипсин
сироватковий альбумiн людини
iмуноглобулiн G
high loss liquids
complex permittivity
enzymatic reactions
electromagnetic wave propagation
differential microwave dielectrometry
enzyme trypsin
human serum albumin
immunoglobulin G
spellingShingle рiдини з великими втратами
комплексна дiелектрична проникнiсть
ферментативнi реакцiї
поширення електромагнiтних хвиль
диференцiальна мiкрохвильова дiелектрометрiя
фермент трипсин
сироватковий альбумiн людини
iмуноглобулiн G
high loss liquids
complex permittivity
enzymatic reactions
electromagnetic wave propagation
differential microwave dielectrometry
enzyme trypsin
human serum albumin
immunoglobulin G
Kuznetsova, K.S.
Pashynska, V.A.
Eremenko, Z.E.
Shubnyi, O.I.
Martynov, A.V.
Prokopenko, A.A.
Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
topic_facet рiдини з великими втратами
комплексна дiелектрична проникнiсть
ферментативнi реакцiї
поширення електромагнiтних хвиль
диференцiальна мiкрохвильова дiелектрометрiя
фермент трипсин
сироватковий альбумiн людини
iмуноглобулiн G
high loss liquids
complex permittivity
enzymatic reactions
electromagnetic wave propagation
differential microwave dielectrometry
enzyme trypsin
human serum albumin
immunoglobulin G
format Article
author Kuznetsova, K.S.
Pashynska, V.A.
Eremenko, Z.E.
Shubnyi, O.I.
Martynov, A.V.
Prokopenko, A.A.
author_facet Kuznetsova, K.S.
Pashynska, V.A.
Eremenko, Z.E.
Shubnyi, O.I.
Martynov, A.V.
Prokopenko, A.A.
author_sort Kuznetsova, K.S.
title Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
title_short Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
title_full Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
title_fullStr Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
title_full_unstemmed Моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
title_sort моніторинг перебігу ферментативних реакцій методом диференціальної мікрохвильової діелектрометрії в реальному часі
title_alt Monitoring of the Enzymatic Reactions Course by Differential Microwave Dielectrometry Method in Real Time
description Enzymatic reactions are the basis of many biotechnological manufacturing and biomedical diagnostic procedures that require effective methods of monitoring over the reaction course. In the current paper, we present the results of the development of a new approach within the differential microwave dielectrometry method for the non-invasive monitoring of the course of enzymatic reactions based on the complex permittivity changes of these reactive mixture solutions in real time at a fixed frequency of 31.82 GHz. The dynamic studies of the dielectric parameters of selected enzymatic systems containing a protein substrate (immunoglobulin G, human serum albumin) and enzyme trypsin. The developed differential microwave dielectrometry setup has been performed to verify the proposed approach effectiveness for the enzymatic reaction monitoring in biomedical practice and the food industry. Our microwave dielectrometry results have been validated by the results of the UV-Vis spectrophotometry method for selected enzymatic systems. We propose a new approach to use the differential microwave dielectrometry method with high sensitivity (in average 0.5% and 3÷5% for the real and imaginary parts of the complex permittivity, respectively) to estimate the course of enzymatic reactions in real time.
publisher Publishing house "Academperiodika"
publishDate 2023
url https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023130
work_keys_str_mv AT kuznetsovaks monitoringoftheenzymaticreactionscoursebydifferentialmicrowavedielectrometrymethodinrealtime
AT pashynskava monitoringoftheenzymaticreactionscoursebydifferentialmicrowavedielectrometrymethodinrealtime
AT eremenkoze monitoringoftheenzymaticreactionscoursebydifferentialmicrowavedielectrometrymethodinrealtime
AT shubnyioi monitoringoftheenzymaticreactionscoursebydifferentialmicrowavedielectrometrymethodinrealtime
AT martynovav monitoringoftheenzymaticreactionscoursebydifferentialmicrowavedielectrometrymethodinrealtime
AT prokopenkoaa monitoringoftheenzymaticreactionscoursebydifferentialmicrowavedielectrometrymethodinrealtime
AT kuznetsovaks monítoringperebígufermentativnihreakcíjmetodomdiferencíalʹnoímíkrohvilʹovoídíelektrometríívrealʹnomučasí
AT pashynskava monítoringperebígufermentativnihreakcíjmetodomdiferencíalʹnoímíkrohvilʹovoídíelektrometríívrealʹnomučasí
AT eremenkoze monítoringperebígufermentativnihreakcíjmetodomdiferencíalʹnoímíkrohvilʹovoídíelektrometríívrealʹnomučasí
AT shubnyioi monítoringperebígufermentativnihreakcíjmetodomdiferencíalʹnoímíkrohvilʹovoídíelektrometríívrealʹnomučasí
AT martynovav monítoringperebígufermentativnihreakcíjmetodomdiferencíalʹnoímíkrohvilʹovoídíelektrometríívrealʹnomučasí
AT prokopenkoaa monítoringperebígufermentativnihreakcíjmetodomdiferencíalʹnoímíkrohvilʹovoídíelektrometríívrealʹnomučasí
first_indexed 2024-03-30T03:10:07Z
last_indexed 2024-03-30T03:10:07Z
_version_ 1804810395005747200