Запис Детальніше

Вплив строків сівби на нагромадження маси коренеплодів буряка столового

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив строків сівби на нагромадження маси коренеплодів буряка столового
 
Creator Безвіконний, П. В.
Bezvikonnyu, P.
 
Subject буряк столовий
коренеплоди
строки сівби
урожайність
сорт
red beet (beetroot)
root crops
sowing
yield
sort
 
Description The results of researches of influence of sowing dates on the accumulation of the mass of roots and beet yield in the conditions of South-Western Forest-steppe of Ukraine. Found that the average weight of marketable roots in technical ripeness was higher for sowing 15-18 April and amounted to grade Kestrel – 292 g, 23 g of the above control options Bordeaux Kharkiv (269 g). The smallest root mass was celebrated for the variety Harold – 225 g. In other sowing root mass was slightly lower compared with sowing 15-18.IV. Early spring planting 1-4 April resulted in a decrease in the mass of roots of 3,1-6,2 per cent., and late spring planting (1-4.V) 12,4-19,3 per cent. Between the average root mass and yield of beetroots identified a close positive correlation (r=+0,90), the coefficient of determination R2 = 0,82. Thus, the formation of mass and yield of beetroots depends on sowing time and agroecological conditions.
Наведено результати досліджень впливу строків сівби на нагромадження маси коренеплодів та урожайність буряка столового в умовах південно-західного Лісостепу України. Встановлено, що середня маса товарних коренеплодів у технічній стиглості найвищою була за сівби 15–18 квітня і становила для сорту Кестрел 292 г, що на 23 г вище контрольного варіанту Бордо харківський (269 г). Найменша маса коренеплодів відмічалася у сорту Гарольд – 225 г. При інших строках сівби маса коренеплодів була дещо нижчою порівняно із сівбою 15–18.IV. Ранньовесняна сівба 1–4 квітня призводила до зниження маси коренеплодів на 3,1–6,2 %., а пізно весняна сівба (1–4.V) на 12,4–19,3 %. Між середньою масою коренеплоду та урожайністю коренеплодів буряка столового визначено тісну позитивну кореляційну залежність (r=+0,90), коефіцієнт детермінації R2 = 0,82. Формування маси та урожайності коренеплодів буряка столового залежить від строків сівби та агроекологічних умов.
 
Date 2016-02-15T08:26:42Z
2016-02-15T08:26:42Z
2015
 
Type Article
 
Identifier Безвіконний П. В. Вплив строків сівби на нагромадження маси коренеплодів буряка столового / П. В. Безвіконний // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 1 (47), т. 1. – С. 151–156.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3429
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет