Запис Детальніше

Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria)

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria)
Хімічний склад і антиоксидантна активність ефірної олії з листя Globularia alypuml. (Айн-Дефла, Алжир)
 
Creator Amri, Habib
Hamadouche, Mohammed
Alsafra, Zouheir
Eppe, Gauthier
Abed, Douniazad El
 
Contributor University of Oran 1 Ahmed Ben Bella
HassibaBenbouali University of Chlef
University of Liège, Belgium
 
Subject Globularia alypum L.
ефірна олія
гідродистиляція
хімічний склад
антиоксидантна активність
Globularia alypum L.
essential oil
hydrodistillation
chemical composition
antioxidant activity
 
Description З використанням ГХ/МС методу проведений
аналіз хімічного складу ефірної олії, отриманої внаслідок
гідродистиляції висушеного листя Globularia alypum L., з ви-
ходом 2,10±0,09 %. Визначено 60 компонентів, які пред-
ставляють 99,04% від загальної кількості олії. Для оцінювання
антиоксидантної активності застосовано три різні підходи:
вловлювання вільними радикалами 2,2-дифеніл-1-пікрилгідра-
зилу (DPPH), тест-системи знебарвлювання b-каротину (BCB)
та аналіз антиокиснювальної здатності (FRAP). Проведено
порівняння одержаного антиоксиданту з антиоксидантною
синтетичною аскорбіновою кислотою. Показано, що ефірна
олія G.alypum проявляє непогані антиоксидантні властивості.
The chemical composition of essential oil
obtained by hydro-distillation with 2.10±0.09 % yield
from dried Globularia alypum L. leaves was analyzed byGC-MS. It was determined 60 components representing99.04 % of total oil. For the evaluation of the mentioned
antioxidant activity, three different approaches were
performed: the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)
free radical scavenging, b-carotene bleaching (BCB) test
systems and ferric reducing/antioxidant power assay
(FRAP).The antioxidant was compared with that of
synthetic antioxidant ascorbic acid. These findings
indicate that the G.alypum essential oil exhibited good
antioxidant properties.
 
Date 2019-06-18T13:20:41Z
2019-06-18T13:20:41Z
2018-01-20
2018-01-20
 
Type Article
 
Identifier Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria) / Habib Amri, Mohammed Hamadouche, Zouheir Alsafra, Gauthier Eppe, Douniazad El Abed // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 213–220.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45144
Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria) / Habib Amri, Mohammed Hamadouche, Zouheir Alsafra, Gauthier Eppe, Douniazad El Abed // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 213–220.
 
Language en
 
Relation Chemistry & Chemical Technology, 2 (12), 2018
https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7
https://doi.org/10.1111/aje.12041
https://doi.org/10.1248/cpb.54.85
https://doi.org/10.1002/pca.2506
https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401
https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1
https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6
https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422
https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306
https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005
https://doi.org/10.1002/ptr.918
https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763
https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
https://doi.org/10.3390/molecules161210592
https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237
https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5
https://doi.org/10.1038/1811199a0
https://doi.org/10.1007/BF02668958
https://doi.org/10.1007/BF02635693
https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307
[1] Boulos L.:Medicinal Plants of North Africa. Reference Publications Inc. Algonac, Michigan 1983.
[2] Khantouche L., Motri S., Mejri M., Ben AbderabbaM.: J. New Sci., 2015, 24, 1086.
[3] Boutiti A., Benguerba A., Kitouni R. et al.: Chem. Nat. Compd.,2008, 44, 543. https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7
[4] Chograni H., Riahi L., Zaouali Y., BoussaidM.: Afr. J. Ecol.,2012, 51, 343. https://doi.org/10.1111/aje.12041
[5] Es-Safi N., Khlifi S., Kollmann A. et al.: Chem. Pharm. Bull.,2006, 54, 85. https://doi.org/10.1248/cpb.54.85
[6] Amessis-Ouchemoukh N., Abu-Reidah I., Quirantes-Piné R. et al.: Phytochem. Analysis, 2014, 25, 105.https://doi.org/10.1002/pca.2506
[7]Merghache S., ZerriouhM., Merghache D. et al.: J. Appl. Pharm. Sci., 2013, 3, 001. https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401
[8] Beniston N., Beniston W.: Fleurs d’Algérie. Entreprise nationale du livre. Alger 1984, 53.
[9] Hammiche V., Merad R., AzzouzM.: Plantes Toxiques à Usage Médicinal du Pourtour Méditerranéen. Springer-Verlag. Paris 2013,133-136.
[10] Skim F., Kaaya A., Jaouhari J. et al.: Fitoterapia, 1999, 70, 382. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1
[11] Jouad H., Maghrani M., EddouksM.: J. Ethnopharmacol., 2002,81, 351. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6
[12] Boussoualim N., Trabsa H., Krache I. et al.: J. Appl. Pharm. Sci., 2016, 6, 159. https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422
[13] Allali H., Benmehdi H., DibM. et al.: Asian J. Chem., 2008,20, 2701.
[14] Baba Aissa F.: Encyclopédie des plantes utiles. Flore d'Algérie et duMaghreb. Librairie moderne. Rouiba, Alger 1999, 125.
[15] Zennaki S., Krouf S., Taleb Senouci D., BouchenakM.: J. Complement. Integr. Med., 2009, 6, 344.https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306
[16] Taleb-Dida N., Krouf D., BouchenakM.: Nutr. Res., 2011, 31,488. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005
[17] Khalifi Taghzouti O., Balouiri M., Ouedrhiri W. et al.: J. Mater. Environ. Sci., 2016, 7, 1988.
[18] TouaibiaM., Chaouch F.: Nature & Technology Revue B : Agronomic & Biological Sciences, 2016, 14, 02.
[19] Bello R., Moreno L., Primo-Yufera E., Esplugues J.: Phytother. Res., 2002, 16, 389. https://doi.org/10.1002/ptr.918
[20] Caldes G., Prescot A., King J.: PlantaMed., 1975, 27, 72.https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763
[21] Fehri B., Tebbett I., Freiburger B., Karlix J.: Phytother. Res.,1996, 10, 539. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
[22] Fehri B., Aiache J.: J. Nat. Prod., 2010, 3,141.
[23] Chokri A., Doukali K., El Abida K., Ben Cheikh R.: Int. J. Pharm., 2010, 6, 608.
[24] Harzallah H., Neffati A., Skandrani I. et al. J. Med. Plants Res.,2010, 19, 2048. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
[25] Khlifi D., Hamdi M., El Hayouni A. et al.:Molecules, 2011, 16,10592. https://doi.org/10.3390/molecules161210592
[26] Khlifi D., Sghaierc R., Laouni D. et al.: J. Med. Bioeng., 2013,2, 232. https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237
[27]McLafferty F., Stauffer D.: The Wiley/Nbs Registry ofMass Spectral Data. Wiley J & Sons. New York 1989.
[28] BACIS. ESO 2000. The Complete Database of Essential Oils. Boelens Aroma Chemical Information Service. Huizen, the Netherlands 1999.
[29] AFNOR (Association Française de Normalisation). Huiles Essentielles.AFNOR. Paris 2007.
[30] Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset C.: Lebensm.-Wiss.u.-Technol., 1995, 28, 25. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5
[31] BloisM.: Nature, 1958, 181, 1199.https://doi.org/10.1038/1811199a0
[32]Marco G.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1968, 45, 594.https://doi.org/10.1007/BF02668958
[33]Miller H.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1971, 48, 91.https://doi.org/10.1007/BF02635693
[34] OyaizuM.: Jpn. J. Nutr. Diet., 1986, 44, 307.https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307
[35] Ramdani M., Lograda T., Ounoughi A. et al.: Int. J. Curr.Microbiol. Appl. Sci., 2014, 3, 306.
[36] Barhouchi B., Aoudi S., Abdi A.: J. Chem. Pharm. Res., 2014,6, 776.
[1] Boulos L.:Medicinal Plants of North Africa. Reference Publications Inc. Algonac, Michigan 1983.
[2] Khantouche L., Motri S., Mejri M., Ben AbderabbaM., J. New Sci., 2015, 24, 1086.
[3] Boutiti A., Benguerba A., Kitouni R. et al., Chem. Nat. Compd.,2008, 44, 543. https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7
[4] Chograni H., Riahi L., Zaouali Y., BoussaidM., Afr. J. Ecol.,2012, 51, 343. https://doi.org/10.1111/aje.12041
[5] Es-Safi N., Khlifi S., Kollmann A. et al., Chem. Pharm. Bull.,2006, 54, 85. https://doi.org/10.1248/cpb.54.85
[6] Amessis-Ouchemoukh N., Abu-Reidah I., Quirantes-Piné R. et al., Phytochem. Analysis, 2014, 25, 105.https://doi.org/10.1002/pca.2506
[7]Merghache S., ZerriouhM., Merghache D. et al., J. Appl. Pharm. Sci., 2013, 3, 001. https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401
[8] Beniston N., Beniston W., Fleurs d’Algérie. Entreprise nationale du livre. Alger 1984, 53.
[9] Hammiche V., Merad R., AzzouzM., Plantes Toxiques à Usage Médicinal du Pourtour Méditerranéen. Springer-Verlag. Paris 2013,133-136.
[10] Skim F., Kaaya A., Jaouhari J. et al., Fitoterapia, 1999, 70, 382. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1
[11] Jouad H., Maghrani M., EddouksM., J. Ethnopharmacol., 2002,81, 351. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6
[12] Boussoualim N., Trabsa H., Krache I. et al., J. Appl. Pharm. Sci., 2016, 6, 159. https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422
[13] Allali H., Benmehdi H., DibM. et al., Asian J. Chem., 2008,20, 2701.
[14] Baba Aissa F., Encyclopédie des plantes utiles. Flore d'Algérie et duMaghreb. Librairie moderne. Rouiba, Alger 1999, 125.
[15] Zennaki S., Krouf S., Taleb Senouci D., BouchenakM., J. Complement. Integr. Med., 2009, 6, 344.https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306
[16] Taleb-Dida N., Krouf D., BouchenakM., Nutr. Res., 2011, 31,488. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005
[17] Khalifi Taghzouti O., Balouiri M., Ouedrhiri W. et al., J. Mater. Environ. Sci., 2016, 7, 1988.
[18] TouaibiaM., Chaouch F., Nature & Technology Revue B : Agronomic & Biological Sciences, 2016, 14, 02.
[19] Bello R., Moreno L., Primo-Yufera E., Esplugues J., Phytother. Res., 2002, 16, 389. https://doi.org/10.1002/ptr.918
[20] Caldes G., Prescot A., King J., PlantaMed., 1975, 27, 72.https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763
[21] Fehri B., Tebbett I., Freiburger B., Karlix J., Phytother. Res.,1996, 10, 539. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
[22] Fehri B., Aiache J., J. Nat. Prod., 2010, 3,141.
[23] Chokri A., Doukali K., El Abida K., Ben Cheikh R., Int. J. Pharm., 2010, 6, 608.
[24] Harzallah H., Neffati A., Skandrani I. et al. J. Med. Plants Res.,2010, 19, 2048. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
[25] Khlifi D., Hamdi M., El Hayouni A. et al.:Molecules, 2011, 16,10592. https://doi.org/10.3390/molecules161210592
[26] Khlifi D., Sghaierc R., Laouni D. et al., J. Med. Bioeng., 2013,2, 232. https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237
[27]McLafferty F., Stauffer D., The Wiley/Nbs Registry ofMass Spectral Data. Wiley J & Sons. New York 1989.
[28] BACIS. ESO 2000. The Complete Database of Essential Oils. Boelens Aroma Chemical Information Service. Huizen, the Netherlands 1999.
[29] AFNOR (Association Française de Normalisation). Huiles Essentielles.AFNOR. Paris 2007.
[30] Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset C., Lebensm.-Wiss.u.-Technol., 1995, 28, 25. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5
[31] BloisM., Nature, 1958, 181, 1199.https://doi.org/10.1038/1811199a0
[32]Marco G., J. Am. Oil. Chem. Soc., 1968, 45, 594.https://doi.org/10.1007/BF02668958
[33]Miller H., J. Am. Oil. Chem. Soc., 1971, 48, 91.https://doi.org/10.1007/BF02635693
[34] OyaizuM., Jpn. J. Nutr. Diet., 1986, 44, 307.https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307
[35] Ramdani M., Lograda T., Ounoughi A. et al., Int. J. Curr.Microbiol. Appl. Sci., 2014, 3, 306.
[36] Barhouchi B., Aoudi S., Abdi A., J. Chem. Pharm. Res., 2014,6, 776.
 
Rights © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
©Amri H., Hamadouche M., Alsafra Z., Eppe G., El Abed D., 2018
 
Format 213-220
8
application/pdf
image/png
 
Coverage Lviv
 
Publisher Lviv Politechnic Publishing House