Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria)
Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria)
Хімічний склад і антиоксидантна активність ефірної олії з листя Globularia alypuml. (Айн-Дефла, Алжир) |
|
Creator |
Amri, Habib
Hamadouche, Mohammed Alsafra, Zouheir Eppe, Gauthier Abed, Douniazad El |
|
Contributor |
University of Oran 1 Ahmed Ben Bella
HassibaBenbouali University of Chlef University of Liège, Belgium |
|
Subject |
Globularia alypum L.
ефірна олія гідродистиляція хімічний склад антиоксидантна активність Globularia alypum L. essential oil hydrodistillation chemical composition antioxidant activity |
|
Description |
З використанням ГХ/МС методу проведений аналіз хімічного складу ефірної олії, отриманої внаслідок гідродистиляції висушеного листя Globularia alypum L., з ви- ходом 2,10±0,09 %. Визначено 60 компонентів, які пред- ставляють 99,04% від загальної кількості олії. Для оцінювання антиоксидантної активності застосовано три різні підходи: вловлювання вільними радикалами 2,2-дифеніл-1-пікрилгідра- зилу (DPPH), тест-системи знебарвлювання b-каротину (BCB) та аналіз антиокиснювальної здатності (FRAP). Проведено порівняння одержаного антиоксиданту з антиоксидантною синтетичною аскорбіновою кислотою. Показано, що ефірна олія G.alypum проявляє непогані антиоксидантні властивості. The chemical composition of essential oil obtained by hydro-distillation with 2.10±0.09 % yield from dried Globularia alypum L. leaves was analyzed byGC-MS. It was determined 60 components representing99.04 % of total oil. For the evaluation of the mentioned antioxidant activity, three different approaches were performed: the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging, b-carotene bleaching (BCB) test systems and ferric reducing/antioxidant power assay (FRAP).The antioxidant was compared with that of synthetic antioxidant ascorbic acid. These findings indicate that the G.alypum essential oil exhibited good antioxidant properties. |
|
Date |
2019-06-18T13:20:41Z
2019-06-18T13:20:41Z 2018-01-20 2018-01-20 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria) / Habib Amri, Mohammed Hamadouche, Zouheir Alsafra, Gauthier Eppe, Douniazad El Abed // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 213–220.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45144 Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria) / Habib Amri, Mohammed Hamadouche, Zouheir Alsafra, Gauthier Eppe, Douniazad El Abed // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 213–220. |
|
Language |
en
|
|
Relation |
Chemistry & Chemical Technology, 2 (12), 2018
https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7 https://doi.org/10.1111/aje.12041 https://doi.org/10.1248/cpb.54.85 https://doi.org/10.1002/pca.2506 https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401 https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1 https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6 https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422 https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306 https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005 https://doi.org/10.1002/ptr.918 https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763 https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A https://doi.org/10.3390/molecules161210592 https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237 https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5 https://doi.org/10.1038/1811199a0 https://doi.org/10.1007/BF02668958 https://doi.org/10.1007/BF02635693 https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307 [1] Boulos L.:Medicinal Plants of North Africa. Reference Publications Inc. Algonac, Michigan 1983. [2] Khantouche L., Motri S., Mejri M., Ben AbderabbaM.: J. New Sci., 2015, 24, 1086. [3] Boutiti A., Benguerba A., Kitouni R. et al.: Chem. Nat. Compd.,2008, 44, 543. https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7 [4] Chograni H., Riahi L., Zaouali Y., BoussaidM.: Afr. J. Ecol.,2012, 51, 343. https://doi.org/10.1111/aje.12041 [5] Es-Safi N., Khlifi S., Kollmann A. et al.: Chem. Pharm. Bull.,2006, 54, 85. https://doi.org/10.1248/cpb.54.85 [6] Amessis-Ouchemoukh N., Abu-Reidah I., Quirantes-Piné R. et al.: Phytochem. Analysis, 2014, 25, 105.https://doi.org/10.1002/pca.2506 [7]Merghache S., ZerriouhM., Merghache D. et al.: J. Appl. Pharm. Sci., 2013, 3, 001. https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401 [8] Beniston N., Beniston W.: Fleurs d’Algérie. Entreprise nationale du livre. Alger 1984, 53. [9] Hammiche V., Merad R., AzzouzM.: Plantes Toxiques à Usage Médicinal du Pourtour Méditerranéen. Springer-Verlag. Paris 2013,133-136. [10] Skim F., Kaaya A., Jaouhari J. et al.: Fitoterapia, 1999, 70, 382. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1 [11] Jouad H., Maghrani M., EddouksM.: J. Ethnopharmacol., 2002,81, 351. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6 [12] Boussoualim N., Trabsa H., Krache I. et al.: J. Appl. Pharm. Sci., 2016, 6, 159. https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422 [13] Allali H., Benmehdi H., DibM. et al.: Asian J. Chem., 2008,20, 2701. [14] Baba Aissa F.: Encyclopédie des plantes utiles. Flore d'Algérie et duMaghreb. Librairie moderne. Rouiba, Alger 1999, 125. [15] Zennaki S., Krouf S., Taleb Senouci D., BouchenakM.: J. Complement. Integr. Med., 2009, 6, 344.https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306 [16] Taleb-Dida N., Krouf D., BouchenakM.: Nutr. Res., 2011, 31,488. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005 [17] Khalifi Taghzouti O., Balouiri M., Ouedrhiri W. et al.: J. Mater. Environ. Sci., 2016, 7, 1988. [18] TouaibiaM., Chaouch F.: Nature & Technology Revue B : Agronomic & Biological Sciences, 2016, 14, 02. [19] Bello R., Moreno L., Primo-Yufera E., Esplugues J.: Phytother. Res., 2002, 16, 389. https://doi.org/10.1002/ptr.918 [20] Caldes G., Prescot A., King J.: PlantaMed., 1975, 27, 72.https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763 [21] Fehri B., Tebbett I., Freiburger B., Karlix J.: Phytother. Res.,1996, 10, 539. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A [22] Fehri B., Aiache J.: J. Nat. Prod., 2010, 3,141. [23] Chokri A., Doukali K., El Abida K., Ben Cheikh R.: Int. J. Pharm., 2010, 6, 608. [24] Harzallah H., Neffati A., Skandrani I. et al. J. Med. Plants Res.,2010, 19, 2048. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A [25] Khlifi D., Hamdi M., El Hayouni A. et al.:Molecules, 2011, 16,10592. https://doi.org/10.3390/molecules161210592 [26] Khlifi D., Sghaierc R., Laouni D. et al.: J. Med. Bioeng., 2013,2, 232. https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237 [27]McLafferty F., Stauffer D.: The Wiley/Nbs Registry ofMass Spectral Data. Wiley J & Sons. New York 1989. [28] BACIS. ESO 2000. The Complete Database of Essential Oils. Boelens Aroma Chemical Information Service. Huizen, the Netherlands 1999. [29] AFNOR (Association Française de Normalisation). Huiles Essentielles.AFNOR. Paris 2007. [30] Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset C.: Lebensm.-Wiss.u.-Technol., 1995, 28, 25. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5 [31] BloisM.: Nature, 1958, 181, 1199.https://doi.org/10.1038/1811199a0 [32]Marco G.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1968, 45, 594.https://doi.org/10.1007/BF02668958 [33]Miller H.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1971, 48, 91.https://doi.org/10.1007/BF02635693 [34] OyaizuM.: Jpn. J. Nutr. Diet., 1986, 44, 307.https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307 [35] Ramdani M., Lograda T., Ounoughi A. et al.: Int. J. Curr.Microbiol. Appl. Sci., 2014, 3, 306. [36] Barhouchi B., Aoudi S., Abdi A.: J. Chem. Pharm. Res., 2014,6, 776. [1] Boulos L.:Medicinal Plants of North Africa. Reference Publications Inc. Algonac, Michigan 1983. [2] Khantouche L., Motri S., Mejri M., Ben AbderabbaM., J. New Sci., 2015, 24, 1086. [3] Boutiti A., Benguerba A., Kitouni R. et al., Chem. Nat. Compd.,2008, 44, 543. https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7 [4] Chograni H., Riahi L., Zaouali Y., BoussaidM., Afr. J. Ecol.,2012, 51, 343. https://doi.org/10.1111/aje.12041 [5] Es-Safi N., Khlifi S., Kollmann A. et al., Chem. Pharm. Bull.,2006, 54, 85. https://doi.org/10.1248/cpb.54.85 [6] Amessis-Ouchemoukh N., Abu-Reidah I., Quirantes-Piné R. et al., Phytochem. Analysis, 2014, 25, 105.https://doi.org/10.1002/pca.2506 [7]Merghache S., ZerriouhM., Merghache D. et al., J. Appl. Pharm. Sci., 2013, 3, 001. https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401 [8] Beniston N., Beniston W., Fleurs d’Algérie. Entreprise nationale du livre. Alger 1984, 53. [9] Hammiche V., Merad R., AzzouzM., Plantes Toxiques à Usage Médicinal du Pourtour Méditerranéen. Springer-Verlag. Paris 2013,133-136. [10] Skim F., Kaaya A., Jaouhari J. et al., Fitoterapia, 1999, 70, 382. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1 [11] Jouad H., Maghrani M., EddouksM., J. Ethnopharmacol., 2002,81, 351. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6 [12] Boussoualim N., Trabsa H., Krache I. et al., J. Appl. Pharm. Sci., 2016, 6, 159. https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422 [13] Allali H., Benmehdi H., DibM. et al., Asian J. Chem., 2008,20, 2701. [14] Baba Aissa F., Encyclopédie des plantes utiles. Flore d'Algérie et duMaghreb. Librairie moderne. Rouiba, Alger 1999, 125. [15] Zennaki S., Krouf S., Taleb Senouci D., BouchenakM., J. Complement. Integr. Med., 2009, 6, 344.https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306 [16] Taleb-Dida N., Krouf D., BouchenakM., Nutr. Res., 2011, 31,488. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005 [17] Khalifi Taghzouti O., Balouiri M., Ouedrhiri W. et al., J. Mater. Environ. Sci., 2016, 7, 1988. [18] TouaibiaM., Chaouch F., Nature & Technology Revue B : Agronomic & Biological Sciences, 2016, 14, 02. [19] Bello R., Moreno L., Primo-Yufera E., Esplugues J., Phytother. Res., 2002, 16, 389. https://doi.org/10.1002/ptr.918 [20] Caldes G., Prescot A., King J., PlantaMed., 1975, 27, 72.https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763 [21] Fehri B., Tebbett I., Freiburger B., Karlix J., Phytother. Res.,1996, 10, 539. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A [22] Fehri B., Aiache J., J. Nat. Prod., 2010, 3,141. [23] Chokri A., Doukali K., El Abida K., Ben Cheikh R., Int. J. Pharm., 2010, 6, 608. [24] Harzallah H., Neffati A., Skandrani I. et al. J. Med. Plants Res.,2010, 19, 2048. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A [25] Khlifi D., Hamdi M., El Hayouni A. et al.:Molecules, 2011, 16,10592. https://doi.org/10.3390/molecules161210592 [26] Khlifi D., Sghaierc R., Laouni D. et al., J. Med. Bioeng., 2013,2, 232. https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237 [27]McLafferty F., Stauffer D., The Wiley/Nbs Registry ofMass Spectral Data. Wiley J & Sons. New York 1989. [28] BACIS. ESO 2000. The Complete Database of Essential Oils. Boelens Aroma Chemical Information Service. Huizen, the Netherlands 1999. [29] AFNOR (Association Française de Normalisation). Huiles Essentielles.AFNOR. Paris 2007. [30] Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset C., Lebensm.-Wiss.u.-Technol., 1995, 28, 25. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5 [31] BloisM., Nature, 1958, 181, 1199.https://doi.org/10.1038/1811199a0 [32]Marco G., J. Am. Oil. Chem. Soc., 1968, 45, 594.https://doi.org/10.1007/BF02668958 [33]Miller H., J. Am. Oil. Chem. Soc., 1971, 48, 91.https://doi.org/10.1007/BF02635693 [34] OyaizuM., Jpn. J. Nutr. Diet., 1986, 44, 307.https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307 [35] Ramdani M., Lograda T., Ounoughi A. et al., Int. J. Curr.Microbiol. Appl. Sci., 2014, 3, 306. [36] Barhouchi B., Aoudi S., Abdi A., J. Chem. Pharm. Res., 2014,6, 776. |
|
Rights |
© Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
©Amri H., Hamadouche M., Alsafra Z., Eppe G., El Abed D., 2018 |
|
Format |
213-220
8 application/pdf image/png |
|
Coverage |
Lviv
|
|
Publisher |
Lviv Politechnic Publishing House
|
|