Запис Детальніше

ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК У ОСІБ НАПРУЖЕНОЇ ПРАЦІ З РІЗНИМ РІВНЕМ ХРОНІЧНОГО СТОМЛЕННЯ

Державна електронна бібліотека з питань безпеки виробництва, охорони та гігієни праці

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ
ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК У ОСІБ НАПРУЖЕНОЇ ПРАЦІ З РІЗНИМ РІВНЕМ ХРОНІЧНОГО СТОМЛЕННЯ
 
Creator Пишнов Г. Ю.
Кальниш В. В.
 
Subject 1.4. Умови праці
4.5. Профілактична медицинa
 
Description Проведено дослідження з виявлення ознак синдрому “вигоряння” у 537 осіб з професіями напруженої праці (авіадиспетчерів та інженерно-технічного персоналу з радіонавігації,радіолокації та зв’язку, зимівників, які перебували в екстремальних умовах Антарктики, а також операторів та інженерно-технічного персоналу електроенергетики з ознаками синдрому хронічної втоми). Показано, що з розвитком хронічного стомлення значно погіршуються психофізіологічні показники, які характеризують серцево-судинну систему та психоемоційний стан людини. Висока вираженість хронічного стомлення супроводжується значним напруженням емоційної сфери у працівників різних професій. Встановлено неспецифічний механізм формування хронічного стомлення в різних професійних групах під впливом високого психоемоційного напруження, в реалізації якого найбільш важливою ланкою є наявність негативних емоційних змін в організмі людини. На фоні негативних емоцій хронічне напруження призводить до “кумуляції” стомлення, що, у свою чергу, стимулює зростання напруження для реалізації психофізіологічних функцій. Таким чином, замикається порочне коло передпатологічного процесу.
 
Publisher НАМН України
 
Date 2011
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Identifier http://opb.org.ua/55/1/Pages%20from%20obi%202011%20tom%2017%20%233-270.pdf
Пишнов Г. Ю. , Кальниш В. В. (2011) ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК У ОСІБ НАПРУЖЕНОЇ ПРАЦІ З РІЗНИМ РІВНЕМ ХРОНІЧНОГО СТОМЛЕННЯ. Журнал Національної академії медичних наук України, 17 (3). с. 270-280.
 
Relation www.amnu.gov.ua
http://opb.org.ua/55/