Запис Детальніше

МЕХАНІЗМИ ГЕМАТОТОКСИЧНОЇ ДІЇ СПОЛУК СВИНЦЮ

Державна електронна бібліотека з питань безпеки виробництва, охорони та гігієни праці

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title МЕХАНІЗМИ ГЕМАТОТОКСИЧНОЇ ДІЇ СПОЛУК СВИНЦЮ
 
Creator Апихтіна О.Л.
Дмитруха Н.М.
Коцюруба А.В.
Коркач Ю.П.
 
Subject 1.4. Умови праці
4.5. Профілактична медицинa
 
Description Проаналізовано механізми реалізації гематотоксичної дії низьких доз ацетату свинцю із залученням систем синтезу оксиду азоту та гему у щурів лінії Вістар після 30 діб експозиції та 30 діб постекспозиційного періоду. В експозиційному та особливо у постекспозиційному періодах у крові дослідних тварин виявлено зниження концентрації гемоглобіну, пригнічення гемопоезу, зменшення загальної кількості еритроцитів, значне збільшення кількості еритроцитів із базофільною зернистістю, зниження стійкості еритроцитів до кислотного гемолізу, порушення синтезу гему
внаслідок утворення цинкпротопорфірину і збільшення його концентрації в крові, порушення фагоцитарної активності нейтрофілів крові, значні зміни еритроцитарних і плазмових стабільних метаболітів оксиду азоту (нітриту та нітрату, але не низько- і високомолекулярних нітрозотіолів), значне підвищення активності аргінази в крові (як у плазмі, так і в еритроцитах) та рівня сечовини плазми. Внаслідок вираженої гематотоксичної дії низьких доз ацетату свинцю можливий розвиток в організмі анемії, гіпоксії, уремії та оксидативного стресу, що створює умови для реалізація вазо- та імунотоксичної дії цього металу.
 
Publisher НАМН України
 
Date 2012
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Identifier http://opb.org.ua/227/1/Pages%20from%20obj%202012%20tom%2018%20%231-100.pdf
Апихтіна О.Л. , Дмитруха Н.М. , Коцюруба А.В. , Коркач Ю.П. (2012) МЕХАНІЗМИ ГЕМАТОТОКСИЧНОЇ ДІЇ СПОЛУК СВИНЦЮ. “Журнал НАМН України”,, 18 (1). с. 100-109.
 
Relation http://opb.org.ua/227/