Запис Детальніше

БІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ МАГНІТНОГО ПОЛЯ 50 Гц, ШУМУ ТА ПІДВИЩЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ ПОВІТРЯ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ЕКСПОЗИЦІЇ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ)

Державна електронна бібліотека з питань безпеки виробництва, охорони та гігієни праці

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title БІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ
МАГНІТНОГО ПОЛЯ 50 Гц, ШУМУ ТА ПІДВИЩЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ ПОВІТРЯ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ЕКСПОЗИЦІЇ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ)
 
Creator Назаренко В.І.
 
Subject 1.4. Умови праці
4.9. Клінічні дослідження
 
Description Проведені експериментальні дослідження хронічного (8 місяців) впливу фізичних факторів різної енергетичної природи на організм білих щурів: магнітного поля (МП) промислової частоти 50 Гц з рівнями 7, 250 і 7000 мкТл, білого шуму (80 дБА) та підвищеної температури (28 °С) повітря в різних комбінаціях. Встановлено, що особливістю біологічної дії фізичних чинників є їх політропність у сполученні з вибірковістю, котра за силою впливу на окремі фізіологічні системи організму та його органи може бути визначена у такій послідовності: для МП 50 Гц з рівнями 7 і 7000 мкТл – міокард, системи перекисного окислення ліпідів та антиоксидантного захисту (ПОЛ/АОЗ) організму, ЦНС; для МП 50 Гц з рівнем 250 мкТл �системи ПОЛ/АОЗ, клітинна система крові, ЦНС, міокард; для шуму – ЦНС, системи ПОЛ/АОЗ, міокард; для підвищеної температури повітря – клітинна система крові, ПОЛ/АОЗ, міокард. На підставі проведених досліджень зроблено припущення, що біологічна інтеграція комбінованого впливу факторів може здійснюватися на різних ієрархічних рівнях структурно�функціональної організації організму, проте універсальною ланкою взаємодії цих впливів слугують системи ПОЛ/АОЗ та ЦНС. За направленістю функціональних змін (уповільнення серцевого ритму, збільшення кількості лейкоцитів, зниження вмісту гемоглобіну в крові, порушення функції терморегуляції) встановлена подібність біологічної дії МП 50 Гц з рівнями 7 і 7000 мкТл, що визначає актуальність проблеми «малих рівнів» стосовно впливу електромагнітних полів промислової частоти на біологічні об’єкти. Несприятлива дія на організм малих рівнів МП 50 Гц потребує розробки відповідних методичних підходів до гігієнічного регламентування впливу цього чинника, особливо, при його тривалій експозиції у
сполученні з шумом та підвищеною температурою повітря.
 
Publisher ТОВ «Видавничий дім “Авіцена”»
 
Date 2008
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Identifier http://opb.org.ua/472/1/Nazarenko_MT_04_2008.pdf
Назаренко В.І. (2008) БІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ МАГНІТНОГО ПОЛЯ 50 Гц, ШУМУ ТА ПІДВИЩЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ ПОВІТРЯ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ЕКСПОЗИЦІЇ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ). УКРАЇНСЬКИЙ ЖУРНАЛ З ПРОБЛЕМ МЕДИЦИНИ ПРАЦІ (4). с. 70-79.
 
Relation http://opb.org.ua/472/