Запис Детальніше

Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин rhodococcus erythropolis ek-1

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин rhodococcus erythropolis ek-1
Антимикробные свойства поверхносно-активных веществ rhodococcus erythropolis ek-1
Antimicrobial properties of rhodococcus erythropolis ek-1 surfase active substances
 
Creator Конон, А. Д.
Морозова, А. П.
Пирог, Т. П.
Konon, A.
Morozova, A.
Pirog, T.
 
Subject поверхнево-активні речовини, антимікробні властивості, олія чайного дерева
поверхностно-активные вещества, антимикробные свойства, масло чайного дерева
surface active substances, antimicrobial properties, manuka oil
 
Description Встановлено, що поверхнево-активним речовинам (ПАР) Rhodococcus erythropolis ЕК-1 притаманні антимікробні властивості. Через 2 год обробки досліджуваними препаратами ПАР (0,92–1,44 мг/мл) спостерігається загибель 97 % клітин Bacillus subtilis БТ-2, 85 % – Candida tropicalis ПБТ-5, 74 % – Candida albicans Д-6 і 7 % – Candida utilis БВС-65. ПАР посилюють антимікробну дію олії чайного дерева на певні мікроорганізми (C. albicans Д-6, Aspergillus niger Р-3, Staphylococcus aureus БМС-1) завдяки власним як антимікробним, так і емульгувальним властивостям. За одночасного внесення у суспензію досліджуваних тест-культур (104–105 клітин/мл) емульсії на основі олії чайного дерева (12,5 мкл/мл) і ПАР (0,43 мг/мл) кількість живих клітин через 15 хв експозиції була на 0,7–66 % нижчою, ніж у разі обробки суспензії мікроорганізмів препаратами олії без поверхнево-активних речовин./ Установлено, что поверхносно-активные вещества (ПАВ) Rhodococcus erythropolis ЕК-1 обладают антимикробными свойствами. Через 2 ч обработки исследуемыми препаратами ПАВ (0,92–1,44 мг/мл) наблюдается гибель 97 % клеток Bacillus subtilis БТ-2, 85 % – Candida tropicalis ПБТ-5, 74 % – Candida albicans Д-6 і 7 % – Candida utilis БВС-65. ПАВ усиливают антимикробное действие масла чайного дерева на некоторые микроорганизмы (C. albicans Д-6, Aspergillus niger Р-3, Staphylococcus aureus БМС-1) благодаря собственным как антимикробным, так и эмульгирующим свойствам. При одновременном внесении в суспензию исследуемых тест-культур (104–105 клеток/мл) эмульсии на основе масла чайного дерева (12,5 мкл/мл) и ПАВ (0,43 мг/мл) количество живых клеток через 15 мин экспозиции было на 0,7–66 % ниже, чем при обработке суспензии микроорганизмов препаратами масла без поверхностно-активных веществ./It was determined that surface active substances (SAS) produced by Rhodococcus erythropolis ЕК-1 had an antimicrobial properties. The quantity of living cells of Bacillus subtilis BТ-2, Candida tropicalis PBТ-5, Candida albicans D-6 and Candida utilis BVS-65 decreased on 97 %, 85 %, 74 %, 7 % respectively. It was also determind that SAS amplify the antimicrobial action of manuka oil towards some microorganisms (C. albicans D-6, Aspergillus niger R-3, Staphylococcus aureus BМS-1). It was caused by own as antimicrobial and emulsifying properties of SAS. When emulsion of manuka oil (12.5 mkl/ml) and SAS (0.43 mg/ml) was added into cell suspension (104-105 cells/ml) it was shown that quantity of living cells after 15 min exposition was 0,7-66% lesser then after addition of pure manuka oil.
 
Publisher Biomedical and Biosocial Anthropology
 
Date 2012-09-08T13:27:01Z
2012-09-08T13:27:01Z
2010
 
Type Article
 
Identifier http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/2428
 
Language uk_UK
 
Relation 15