Запис Детальніше

Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива
Действие наночастиц металлов на некоторые микроорганизмы и микрофлору непастеризованного пива
Influence of nanoparticles of metals on some microorganisms and microflora of unpasteurized beer
 
Creator Пирог, Т. П.
Конон, А. Д.
Антонюк, С. І.
Олішевський, В. В.
Маринін, А. І.
Pirog, T.
Konon, A.
Antonyuk, S. I.
Olishevskyi, V.
Marynin, A.
Пирог, Т. П.
Конон, А. Д.
Антонюк, С. И.
Олишевский, В. В.
Маринин, А. И.
 
Subject наночастинки металів
антимікробні властивості
фізіологічний стан тест-культур
непастеризоване пиво
наночастицы металлов
антимикробные свойства
физиологическое состояние тест-культур
непастеризованное пиво
metal nanoparticles
antimicrobial properties
physiological state of the test cultures
unpasteurized beer
 
Description Досліджено дію наночастинок золота, срібла, діоксиду церію і цирконію у низьких концентраціях (0,5–7,5 мг/л) на чисті культури Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Candida scottii КБ-2, Saccharomyces cerevisiae ОБ-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 і Penicillium chrysogenum Ф-7. Найефективнішим антимікробним препаратом виявилось наносрібло, яке спричиняло повну загибель вегетативних клітин B. subtilis БТ-2 і близько 90 % S. cerevisiae ОБ-3 вже через годину експозиції і практично повне знищення спор B. subtilis БТ-2 через 24 год. Встановлено зниження на один–два порядки кількості клітин B. subtilis БТ-2 і S. cerevisiae ОБ-3 при дії на них нанорозчинів срібла за присутності золота. За внесення препаратів срібла у непастеризоване пиво спостерігали зниження на 10–20 % бактеріальної і близько 40 % грибної контамінуючої мікрофлори на 20 добу зберігання./ Исследовано действие наночастиц золота, серебра, диоксида церия и циркония в низких концентрациях (0,5–7,5 мг/л) на чистые культуры Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Candida scottii КБ-2, Saccharomyces cerevisiae ОБ-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 и Penicillium chrysogenum Ф-7. Наиболее эффективным антимикробным препаратом оказалось наносеребро, которое вызывало полную гибель вегетативных клеток В. subtilis БТ-2 и приблизительно 90 % S. cerevisiae ОБ-3 уже через час экспозиции и практически полное уничтожение спор В. subtilis БТ-2 через 24 ч. Установлено снижение на один–два порядка количества клеток S. cerevisiae ОБ-3 и В. subtilis БТ-2 при действии на них нанорастворов серебра в присутствии золота. При внесении препаратов серебра в непастеризованное пиво наблюдали снижение на 10–20 % бактериальной и приблизительно 40 % грибной контаминирующей микрофлоры на 20 сутки хранения./The influence of gold, silver, dioxide of cerium and zirconium in low concentration (0.5-7.5 mg/l) on cultures of Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis BТ-2, Candida scottii КB-2, Saccharomyces cerevisiae ОB-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 and Penicillium chrysogenum F-7. Nanoparticles of silver which caused complete death of vegetative cells of B. subtilis BТ-2, and about 90 % of S. cerevisiae ОB-3 in an hour of exposition, and almost complete wipeout of spores of B. subtilis BТ-2 in 24 hours, appeared the most effective antimicrobial preparation. The decrease on the one-two orders of amount of cells of B. subtilis BТ-2 and of S. cerevisiae ОB-3 at the influence of nanosolution of silver at the presence of gold was set. After addition of preparations of silver into the unpasteurized beer the decreasing on 10-20 % of bacterial and about 40 % of fungi contaminating microflora on a 20th day of shelf-life were determined.
 
Publisher Мікробіологічний журнал
 
Date 2012-09-08T13:06:21Z
2012-09-08T13:06:21Z
2011
 
Type Article
 
Identifier Пирог, Т. П. Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива / Т. П. Пирог, А. Д. Конон, С. І.Антонюк, В. В. Олішевський, А. І. Маринін // Мікробіологічний журнал. - К., 2011. - С. 12-19.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/2426
 
Language uk_UK