Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива
Действие наночастиц металлов на некоторые микроорганизмы и микрофлору непастеризованного пива Influence of nanoparticles of metals on some microorganisms and microflora of unpasteurized beer |
|
Creator |
Пирог, Т. П.
Конон, А. Д. Антонюк, С. І. Олішевський, В. В. Маринін, А. І. Pirog, T. Konon, A. Antonyuk, S. I. Olishevskyi, V. Marynin, A. Пирог, Т. П. Конон, А. Д. Антонюк, С. И. Олишевский, В. В. Маринин, А. И. |
|
Subject |
наночастинки металів
антимікробні властивості фізіологічний стан тест-культур непастеризоване пиво наночастицы металлов антимикробные свойства физиологическое состояние тест-культур непастеризованное пиво metal nanoparticles antimicrobial properties physiological state of the test cultures unpasteurized beer |
|
Description |
Досліджено дію наночастинок золота, срібла, діоксиду церію і цирконію у низьких концентраціях (0,5–7,5 мг/л) на чисті культури Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Candida scottii КБ-2, Saccharomyces cerevisiae ОБ-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 і Penicillium chrysogenum Ф-7. Найефективнішим антимікробним препаратом виявилось наносрібло, яке спричиняло повну загибель вегетативних клітин B. subtilis БТ-2 і близько 90 % S. cerevisiae ОБ-3 вже через годину експозиції і практично повне знищення спор B. subtilis БТ-2 через 24 год. Встановлено зниження на один–два порядки кількості клітин B. subtilis БТ-2 і S. cerevisiae ОБ-3 при дії на них нанорозчинів срібла за присутності золота. За внесення препаратів срібла у непастеризоване пиво спостерігали зниження на 10–20 % бактеріальної і близько 40 % грибної контамінуючої мікрофлори на 20 добу зберігання./ Исследовано действие наночастиц золота, серебра, диоксида церия и циркония в низких концентрациях (0,5–7,5 мг/л) на чистые культуры Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Candida scottii КБ-2, Saccharomyces cerevisiae ОБ-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 и Penicillium chrysogenum Ф-7. Наиболее эффективным антимикробным препаратом оказалось наносеребро, которое вызывало полную гибель вегетативных клеток В. subtilis БТ-2 и приблизительно 90 % S. cerevisiae ОБ-3 уже через час экспозиции и практически полное уничтожение спор В. subtilis БТ-2 через 24 ч. Установлено снижение на один–два порядка количества клеток S. cerevisiae ОБ-3 и В. subtilis БТ-2 при действии на них нанорастворов серебра в присутствии золота. При внесении препаратов серебра в непастеризованное пиво наблюдали снижение на 10–20 % бактериальной и приблизительно 40 % грибной контаминирующей микрофлоры на 20 сутки хранения./The influence of gold, silver, dioxide of cerium and zirconium in low concentration (0.5-7.5 mg/l) on cultures of Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis BТ-2, Candida scottii КB-2, Saccharomyces cerevisiae ОB-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 and Penicillium chrysogenum F-7. Nanoparticles of silver which caused complete death of vegetative cells of B. subtilis BТ-2, and about 90 % of S. cerevisiae ОB-3 in an hour of exposition, and almost complete wipeout of spores of B. subtilis BТ-2 in 24 hours, appeared the most effective antimicrobial preparation. The decrease on the one-two orders of amount of cells of B. subtilis BТ-2 and of S. cerevisiae ОB-3 at the influence of nanosolution of silver at the presence of gold was set. After addition of preparations of silver into the unpasteurized beer the decreasing on 10-20 % of bacterial and about 40 % of fungi contaminating microflora on a 20th day of shelf-life were determined.
|
|
Publisher |
Мікробіологічний журнал
|
|
Date |
2012-09-08T13:06:21Z
2012-09-08T13:06:21Z 2011 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Пирог, Т. П. Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива / Т. П. Пирог, А. Д. Конон, С. І.Антонюк, В. В. Олішевський, А. І. Маринін // Мікробіологічний журнал. - К., 2011. - С. 12-19.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/2426 |
|
Language |
uk_UK
|
|