Запис Детальніше

Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів
Влияние ультразвуковых колебаний и ультрафиолетового облучения на микробиологическую загрязненность сахаросодержащих растворов
Effect of ultrasonic vibration and ultraviolet irradiation on microbial contamination of sugar solutions
 
Creator Ничик, О. В.
Ничик, О. В.
Nychyk, O.
Штангеєва, Н. І.
Штангеева, Н. И.
Shtangeeva, N.
Носенко, В. Є.
Носенко, В. Е.
Nosenko, V.
 
Subject розчин жовтого цукру
мікробіологічне забруднення
ультрафіолетове опромінення
ультразвукові коливання
раствор желтого сахара
микробиологическое загрязнение
ультрафиолетовое облучение
ультразвуковые колебания
yellow sugar solution
microbiological contamination
ultraviolet radiation
ultrasonic vibrations
 
Description З метою зниження мікробіологічної забрудненості цукрових сиропів досліджено вплив ультразвукової кавітації та ультрафіолетового опромінення. Під час оброблення ультразвуком різних видів бактерій спостерігалась не тільки їх загибель, а й руйнування морфологічних структур. Бактерицидні властивості УФ-променів полягають у тому, що під їх дією білкові колоїди цитоплазми клітин змінюють свою структуру й дисперсність, що призводить до загибелі самої клітини. У лабораторних умовах опромінювали проби очищеної і неочищеної клеровок за допомогою УФ-лампи. Результати досліджень показали, що більш дієвим є застосування УФ-променів для очищених клеровок, оскільки колоїдні домішки розсіюють світло й перешкоджають проникненню променів у товщу розчину.
С целью снижения микробиологической загрязненности сахарных сиропов исследовано влияние ультразвуковой кавитации и ультрафиолетового облучения. При обработке ультразвуком различных видов бактерий наблюдалась не только их гибель, но и разрушения морфологических структур. Бактерицидные свойства УФ-лучей состоит в том, что под их воздействием белковые коллоиды цитоплазмы клеток меняют свою структуру и дисперсность, что приводит к гибели самой клетки. В лабораторных условиях облучали пробы очищенной и неочищенной клеровок с помощью УФ-лампы. Результаты исследований показали, что более действенным является применение УФ-лучей для очищенных клеровок, поскольку коллоидные примеси рассеивают свет и препятствуют проникновению лучей в толщину раствора.
In order to reduce microbiological contamination of sugar syrups influence of ultrasonic cavitation and ultraviolet irradiation. During ultrasound treatment of various types of bacteria were observed not only their death and destruction and morphological structures. The bactericidal properties of UV rays lie in the fact that under their influence protein colloids cytoplasm of cells change their structure and dispersion, which leads to death of the cells. In vitro irradiated samples of treated and untreated brown sugar solution with UV lamps. The results showed that the more effective is the use of UV rays to brown sugar solution treated as colloidal impurities scatter light and prevent the penetration of the rays in the thick mud.
 
Date 2012-11-12T08:52:49Z
2012-11-12T08:52:49Z
2002
 
Type Article
 
Identifier Ничик, О. В. Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів / О. В. Ничик, Н. І. Штангеєва, В. Є. Носенко // Харчова і переробна промисловість. - 2002. - № 4-5. - С. 24-25.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/3605
 
Language other