Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів
Влияние ультразвуковых колебаний и ультрафиолетового облучения на микробиологическую загрязненность сахаросодержащих растворов Effect of ultrasonic vibration and ultraviolet irradiation on microbial contamination of sugar solutions |
|
Creator |
Ничик, О. В.
Ничик, О. В. Nychyk, O. Штангеєва, Н. І. Штангеева, Н. И. Shtangeeva, N. Носенко, В. Є. Носенко, В. Е. Nosenko, V. |
|
Subject |
розчин жовтого цукру
мікробіологічне забруднення ультрафіолетове опромінення ультразвукові коливання раствор желтого сахара микробиологическое загрязнение ультрафиолетовое облучение ультразвуковые колебания yellow sugar solution microbiological contamination ultraviolet radiation ultrasonic vibrations |
|
Description |
З метою зниження мікробіологічної забрудненості цукрових сиропів досліджено вплив ультразвукової кавітації та ультрафіолетового опромінення. Під час оброблення ультразвуком різних видів бактерій спостерігалась не тільки їх загибель, а й руйнування морфологічних структур. Бактерицидні властивості УФ-променів полягають у тому, що під їх дією білкові колоїди цитоплазми клітин змінюють свою структуру й дисперсність, що призводить до загибелі самої клітини. У лабораторних умовах опромінювали проби очищеної і неочищеної клеровок за допомогою УФ-лампи. Результати досліджень показали, що більш дієвим є застосування УФ-променів для очищених клеровок, оскільки колоїдні домішки розсіюють світло й перешкоджають проникненню променів у товщу розчину.
С целью снижения микробиологической загрязненности сахарных сиропов исследовано влияние ультразвуковой кавитации и ультрафиолетового облучения. При обработке ультразвуком различных видов бактерий наблюдалась не только их гибель, но и разрушения морфологических структур. Бактерицидные свойства УФ-лучей состоит в том, что под их воздействием белковые коллоиды цитоплазмы клеток меняют свою структуру и дисперсность, что приводит к гибели самой клетки. В лабораторных условиях облучали пробы очищенной и неочищенной клеровок с помощью УФ-лампы. Результаты исследований показали, что более действенным является применение УФ-лучей для очищенных клеровок, поскольку коллоидные примеси рассеивают свет и препятствуют проникновению лучей в толщину раствора. In order to reduce microbiological contamination of sugar syrups influence of ultrasonic cavitation and ultraviolet irradiation. During ultrasound treatment of various types of bacteria were observed not only their death and destruction and morphological structures. The bactericidal properties of UV rays lie in the fact that under their influence protein colloids cytoplasm of cells change their structure and dispersion, which leads to death of the cells. In vitro irradiated samples of treated and untreated brown sugar solution with UV lamps. The results showed that the more effective is the use of UV rays to brown sugar solution treated as colloidal impurities scatter light and prevent the penetration of the rays in the thick mud. |
|
Date |
2012-11-12T08:52:49Z
2012-11-12T08:52:49Z 2002 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Ничик, О. В. Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів / О. В. Ничик, Н. І. Штангеєва, В. Є. Носенко // Харчова і переробна промисловість. - 2002. - № 4-5. - С. 24-25.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/3605 |
|
Language |
other
|
|