Запис Детальніше

СКІНЧЕННО-ЕЛЕМЕНТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СОЛЯНОЇ ТЕКТОНІКИ

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title СКІНЧЕННО-ЕЛЕМЕНТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СОЛЯНОЇ ТЕКТОНІКИ
FINITE-ELEMENT MODELING OF SALT TECTONICS
КОНЕЧНО-ЭЛЕМЕНТНОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ СОЛЯНОЙ ТЕКТОНИКИ
 
Creator Bakhova, Natalia; Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України
 
Subject метод скінченних елементів; соляна тектоніка; температура; тепловий потік
550.36(045)
finite elements method; heat flows; salt tectonics; temperatures
550.36(045)
метод конечных элементов; соляная тектоника; температура; тепловой поток
550.36(045)
 
Description  Проаналізовано інформацію про рушійні механізми соляної тектоніки. Показано, що великий інтерес становить кількісна оцінка впливу теплофізичних та структурних неоднорідностей на теплове поле всередині земної кори. Теплову модель грабеноподібної структури з елементами соляної тектоніки побудовано з урахуванням теплофізичних властивостей гірських порід і величин радіогенної генерації, що відповідає експериментальним даним про склад і потужність літосфери, тип кори. Проведено математичне дослідження моделі на основі методу скінченних елементів за допомогою обчислювального експерименту. Наведено числові розрахунки, які показали, що розподіл температур і теплових потоків узгоджується з елементами сольової тектоніки. Розглянуто закономірності розподілу ізоліній температури, що наочно показують присутність середовищ із різною теплопровідністю.
 The two-dimensional thermal model of graben structure in the presence of salt tectonics on the basis of a finite elements method is constructed. The analysis of the thermal field is based on the solution of stationary equation of heat conductivity with variable boundary conditions. The high precision of temperatures distribution and heat flows is received. The decision accuracy is no more than 0,6 %.
 Проанализирована информация о движущих механизмах соляной тектоники. Показано, что большой интерес представляет количественная оценка влияния теплофизических и структурных неоднородностей на тепловое поле внутри земной коры. Тепловая модель грабенообразной структуры с элементами соляной тектоники построена с учетом теплофизических свойств горных пород и величин радиогенной генерации, соответствующих экспериментальным данным о составе и мощности литосферы, типе коры. Проведено математическое исследование модели на основе метода конечных элементов с помощью вычислительного эксперимента. Приведены численные расчеты, показывающие, что распределение температур и тепловых потоков согласуется с элементами соляной тектоники. Рассмотрены закономерности в распределении изолиний температуры, наглядно показывающие присутствие сред с разной теплопроводностью.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2012-09-20
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/2166
 
Source Proceedings of National Aviation University; Том 51, № 2 (2012); 100-103
Вестник Национального авиационного университета; Том 51, № 2 (2012); 100-103
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 51, № 2 (2012); 100-103
 
Language ru
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).