Запис Детальніше

Вплив хімічної природи поверхні полімерних мембран на їх забруднення білками молочної сироватки

eKMAIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Creator Кочкодан, Віктор
 
Date 2012-12-14T07:28:41Z
2012-12-14T07:28:41Z
2012
 
Identifier Кочкодан В. М. Вплив хімічної природи поверхні полімерних мембран на їх забруднення білками молочної сироватки / Кочкодан В. М. // Наукові записки НаУКМА. - 2012. - Т. 131 : Хімічні науки і технології. - С. 39-44.
1996-5931
http://www.ekmair.ukma.kiev.ua/handle/123456789/1883
 
Description Polyethersulphone P010 and cellulose C010 membranes modifi ed by means of photochemical grafting of monomers of various chemical nature: 2-acrylamido-methyl-propane sulfonic acid, 2-hydroxyethyl methacrylate and quaternized 2-(dimethylamino) ethyl metacrylate as well as by protease immobilization
were used to evaluate their liability to fouling with whey proteins. It was shown that electrochemical and hydrophilic-hydrophobic properties of membranes’ surface signifi cantly affect their fouling with whey proteins. The membranes with immobilized protease have possessed the highest fl uxes due to the ability of immobilized enzyme to decompose protein macromolecules accumulated and fouled the membrane
surface.
Досліджено схильність до забруднення білками молочної сироватки ультрафільтраційних полі-
ефірсульфонової Р010 та целюлозної С010 мембран, поверхня яких модифікована за допомогою фотохімічного прищеплення мономерів різної хімічної природи: 2-акриламіду-2-метил-1-пропансульфонової кислоти, 2-гідроксіетилметакрилату і кватернізованого 2-(диметиламіно)етил метакрилату, а також іммобілізації протеази. Показано, що електрохімічні та гідрофільно-гідрофобні властивості поверхні мембран істотно впливають на їхнє забруднення білками. Встановлено, що при ультрафільтрації молочної сироватки найвищою продуктивністю характеризуються мембрани з іммобілізованою протеазою. Це пояснено здатністю іммобілізованого ферменту розщеплювати білкові макромолекули, які акумулюються на поверхні мембрани, що дає змогу зменшити її забруднення при фільтруванні.
 
Language ua
 
Publisher ВПЦ НаУКМА
 
Subject ультрафільтрація
сироватка
забруднення мембран
протеаза
ultrafi ltration
whey
membrane fouling
protease
 
Title Вплив хімічної природи поверхні полімерних мембран на їх забруднення білками молочної сироватки
 
Type Article
 
Relation Наукові записки НаУКМА. - 2012. - Т. 131 : Хімічні науки і технології. - С. 39-44.