Сучасний стан та перспективи біотехнологічних методів виробництва амінокислот
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Сучасний стан та перспективи біотехнологічних методів виробництва амінокислот
Современное состояние и перспективы биотехнологических методов производства аминокислот Current status and future production biotechnological methods of amino acids |
|
Creator |
Васильківська, М. К.
Пенчук, Ю. М. Васильковская, М. К. Пенчук, Ю. Н. Vasylkivska, М. Penchuk, Yu. |
|
Subject |
амінокислоти
аминокислоты amino acids мікроорганізми біосинтез розділення рацематів микроорганизмы биосинтез разделение рацематов microorganisms biosynthesis separation of racemates |
|
Description |
Розглянуто сучасні біотехнологічні методи виробництва амінокислот, такі як розділення рацематів, метаболітична і генетична інженерія та ферментативний синтез. В роботі розглянуто основні продуценти амінокислот, а також шляхи підвищення їх біосинтетичної здатності. Рассмотрены современные биотехнологические методы производства аминокислот, такие как разделение рацематов, ферментативный синтез, метаболическая и генетическая инженерия. В работе рассмотрены основные продуценты аминокислот, а также пути повышения их биосинтетических способности. The modern biotechnological methods for production of amino acids, such as the separation of racemates, enzymatic synthesis, metabolic and genetic engineering. This paper describes the main producers of amino acids, as well as ways to increase their biosynthetic abilities. In recent years, for new and effective strains producing amino acids began to apply the newest techniques of biotechnology. Methods of genetic engineering allow to increase the number of genes of the biosynthesis by cloning them in plasmid. This leads to an increase in the number of enzymes responsible for synthesis of amino acids, therefore, increases the yield of the desired product.
|
|
Date |
2012-12-24T07:53:01Z
2012-12-24T07:53:01Z 2012 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Васильківська, М. К.
Сучасний стан та перспективи біотехнологічних методів виробництва амінокислот / М. К. Васильківська, Ю. М. Пєнчук // Ukrainian food journal. — 2012. — № 2. — С. 51-54.
2304-974X http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/4837 |
|
Language |
uk_UK
|
|