Запис Детальніше

Токсиколого-гігієнічні аспeкти застосування мeтоду куль¬тур клітин при комплeксному вивчeнні сполук мeталів та оцінці засобів цито¬протeкції

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Токсиколого-гігієнічні аспeкти застосування мeтоду куль¬тур клітин при комплeксному вивчeнні сполук мeталів та оцінці засобів цито¬протeкції
 
Creator Дейнека, Святослав Євгенович
 
Subject сполуки металів
свинець
кадмій
культура клітин
цитопротекція
профілактика
препарати природного походження
 
Description Дeйнeка С.Є. Токсиколого-гігієнічні аспeкти застосування мeтоду культур клітин при комплeксному вивчeнні сполук мeталів та оцінці засобів цитопротeкції. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.02.01 – гігієна. - Інститут медицини праці АМН України, Київ, 2000.
Дисертацію присвячено питанням підвищення ефективності корекції та індивідуальної профілактики спричинюваної металами професійної та екозалежної патології шляхом наукового обгрунтування можливості, доцільності та ефективності використання поетапного скринінгового пошуку засобів, які проявляють протективну активність стосовно токсичної дії сполук металів. Науково обгрунтована та експериментально доведена можливість та ефективність застосування культури клітин як тест-об’єкту для скринінгового пошуку in vitro речовин та факторів, які проявляють цитопротективну дію стосовно токсичного впливу металів. Встановлено, що препарати природного походження - суспензія обнiжжя бджолиного та настоянка ехінацеї пурпурової, протективна активність яких стосовно токсичного впливу сполук металів вперше виявлена in vitro на культурах клітин та доведена як в експериментах на лабораторних тваринах, так і при корекції спричинених свинцем порушень у дошкільників, можуть застосовуватись з лiкувально-профiлактичною метою при iнтоксикацiях металами рiзного генезу. Метод впроваджений в практичну охорону здоров’я.
 
Publisher Буковинська державна медична академія
 
Date 2011-10-14T14:07:21Z
2011-10-14T14:07:21Z
2000-10-10
 
Type Other
 
Identifier УДК 614.7:546.4/.5:611.018.1
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/130
 
Language other