Запис Детальніше

Плацентарна недостатність: патогенез, рання діагностика, тактика ведення вагітності та родорозродження

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Плацентарна недостатність: патогенез, рання діагностика, тактика ведення вагітності та родорозродження
 
Creator Каліновська, Ірина Валентинівна
 
Subject плацентарна недостатність
патогенез
фетоплацентарний комплекс
лікування
 
Description На основі комплексного обстеження в динаміці вагітності показано особливості функціонального стану фетоплацентарного комплексу і визначено характер компенсаторних механізмів материнсько-плодового комплексу при плацентарній недостатності. Визначені патогенетичні особливості формування плацентарної недостатності у вагітних високого ризику перинатальної патології. Комплексно обстежено 336 вагітних з проявами плацентарної недостатності в різні гестаційні періоди. Контрольну групу склали 100 соматично здорових вагітних з нормальним перебігом вагітності. Результати проведених досліджень свідчать, що порушення функціонального стану фетоплацентарного комплексу у вагітних групи ризику, починаючи з раннього ембріонального і раннього фетального періодів, сприяє розвитку плацентарної недостатності в другому і третьому триместрах вагітності. Суттєву роль в цьому відіграють зміни рівня плацентарних білків та гормонів, дисбаланс системи ланок імунітету, активація системи перекисного окиснення ліпідів та пригнічення системи антиоксидантного захисту. Це гальмує синтез і знижує активність ферментативних систем, підвищує скоротливу діяльність матки, порушує першу хвилю інвазії цитотрофобласта і призводить до переривань вагітності в першому триместрі або розвитку плацентарної недостатності в другому та третьому триместрах вагітності. При імуногістохімічному дослідженні хоріонів і плацент від вагітних групи ризику виявлено активацію процесів апоптозу, вогнищеві розлади кровообігу, крововиливи в децідуальні оболонки; в міжворсинчастий простір, а також в структури ворсинок.
За допомогою ультразвукового дослідження вивчено ехографічні зміни ембріона/плода та особливості матково-плацентарного і плодово-плацентарного кровообігу. Вперше визначено роль прогностично – несприятливих критеріїв ультразвукового дослідження в I триместрі вагітності в патогенезі плацентарної недостатності, що стало теоретичною передумовою для розробки нових підходів до ранньої діагностики та лікування цього ускладнення вагітності.
Розроблено алгоритм ранньої діагностики ускладнень першого триместру вагітності у жінок групи ризику, диференційований підхід до терапії в залежності від результатів ехографічного, доплерометричного і лабораторного обстеження в ранні терміни вагітності, алгоритми ведення вагітних та лікування. Використання розробленого диференційованого підходу дозволило знизити в 3,25 рази частоту тривалої загрози переривання, СЗРП П ступеня-у 3,5 рази, гестозу -у 1,6 рази, плацентарної недостатності в 3,1 рази.
 
Publisher Буковинський державний медичний університет
 
Date 2011-12-26T14:04:23Z
2011-12-26T14:04:23Z
2009-01-27
 
Type Other
 
Identifier УДК 618.36-008.64-092-07:618.5
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/233
 
Language other