Запис Детальніше

Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску.

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску.
 
Creator Сидорчук, Лариса Петрівна
Плеш, Ігор Антонович
 
Subject артеріальна тиск
смакова чутливість
пульсова хвиля
артериальное давление
пульсовая волна
вкусовая чувствительность
arterial pressure
pulse wave
gustatory sensitivity
 
Description У 58 хворих на есенціальну гіпертензію II стадії розподілених на групи з нормальним (18), зниженим (28) та негативним (12) циркадіанним ритмом артеріального тиску визначали швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ) на шляху від серця до дистальних відділів верхніх та нижніх кінцівок. У цих групах визначений поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС). Встановлено обернену залежність ШРПХ до величини добового індексу. Більш суттєву роль у зростанні ШРПХ відіграють артерії переважно еластичного типу. Високий ПСЧКС реєструється в більшості хворих із добовим ритмом АТ - ШБ та ШР, що, можливо, пов 'язано з розвитком у них об 'ємо-залежних варіантів артеріальної гіпертензії.
Кафедра сімейної медицини, кафедра догляду за хворими та вищої медсестринської освіти
 
Date 2012-03-02T14:45:38Z
2012-03-02T14:45:38Z
2010
 
Type Article
 
Identifier УДК 616.12-008.331.1:612.017.1:616.13
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/477
 
Language other
 
Publisher Клінічна та експерементальна патологія