Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску
Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску
|
|
Creator |
Плеш, Ігор Антонович
Сидорчук, Лариса Петрівна |
|
Subject |
артеріальна тиск
смакова чутливість пульсова хвиля артериальное давление пульсовая волна вкусовая чувствительность arterial pressure pulse wave gustatory sensitivity |
|
Description |
У 58 хворих на есенціальну гіпертензію II стадії розподілених на групи з нормальним (18), зниженим (28) та негативним (12) циркадіанним ритмом артеріального тиску визначали швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ) на шляху від серця до дистальних відділів верхніх та нижніх кінцівок. У цих групах визначений поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС). Встановлено обернену залежність ШРПХ до величини добового індексу. Більш суттєву роль у зростанні ШРПХ відіграють артерії переважно еластичного типу. Високий ПСЧКС реєструється в більшості хворих із добовим ритмом АТ - ШБ та ШР, що, можливо, пов 'язано з розвитком у них об 'ємо-залежних варіантів артеріальної гіпертензії.
|
|
Publisher |
Клінічна та експериментальна патологія
|
|
Date |
2012-06-02T19:06:03Z
2012-06-02T19:06:03Z 2010 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1382
|
|
Language |
other
|
|