Розроблення способу отримання селеновмісних рослинних добавок для профілактики нестачі селену
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Розроблення способу отримання селеновмісних рослинних добавок для профілактики нестачі селену
Разработка способа получения селенсодержащих добавок для профілактики недостатка селена Development of method of receipt of selenium enrichment of vegetable additions is for the prophylaxis of lack of selenium |
|
Creator |
Антонюк, М. М.
Антонюк, М. Н. Antonyuk, M. M. Стабнiков, В. П. Стабников, В. П. Stabnikov, V. Хіврич, Б. І. Хиврич, Б. И. Hivrich, B. |
|
Subject |
селен
селенозбагачення хлібобулочні вироби селен селенообогащение хлебобулочные изделия selenium selenium-enriched bakery products |
|
Description |
Аналіз стану забезпечення селеном населення України свідчить про недостатній рівень споживання цього мікроелементу. Особливо гостро ця проблема стосується регіонів Полісся, Запоріжжя та Чернівецької області. Відмічено, що знижений вміст доступного для рослин селену обумовлений підвищеною кислотністю та вологістю ґрунтів даних територій. Крім того, ситуація ускладнюється погіршенням екологічного балансу внаслідок аварії на ЧАЕС. Підбір оптимальної концентрації мікроелементу є важливим моментом при розробці способу селенозбагачення. Тому досліджувався вплив різної кількості селену на накопичення його в рослинних матеріалах. Виявлено найбільш допустиму концентрацію селену, яка може акумулюватися зерном. Однак, необхідно зазначити, що підвищені кількості селену пригнічуюче впливають на проростання рослин. Отже, показана можливість накопичення селену як бобовими так і злаковими культурами, при чому найкращі результати отримані при порційному внесенні мікроелементу. Висушені селенозбагачені проростки пропонується використовувати в якості добавок у харчові продукти, зокрема хлібобулочні вироби. Анализ состояния обеспечения селеном населения Украины свидетельствует о недостаточном уровне потребления этого микроэлемента. Особенно остро эта проблема касается регионов Полесья, Запорожья и Черновицкой области. Отмечено, что пониженное содержание доступного для растений селена обусловлено повышенной кислотность и влажностью почв данных территорий. Кроме того, ситуация усугубляется ухудшением экологического баланса вследствие аварии на ЧАЭС. Подбор оптимальной концентрации микроэлемента является важным моментом при разработке способа селенообогащения. Поэтому исследовали влияние разного количества селена на накопление его в растительных материалах. Выявлено наиболее допустимую концентрацию селена, которая может аккумулироваться зерном. Однако, необходимо отметить, что повышенные количества селена угнетающе влияют на прорастание растений. Таким образом, показана возможность накопления селена как бобовыми, так и злаковыми культурами, при чем наилучшие результаты получены при порционном внесении микроэлемента. Высушенные селенообогащенные проростки предлагается использовать как добавку в пищевые продукты, в частности в хлебобулочные изделия. Analysis of the state to ensure selenium Ukrainian population indicates a lack of consumption levels of the trace element. This problem is particularly acute for the regions Polesie, Zaporozhye and Chernivtsi region. Noted that the low content of selenium available to plants due to increased acidity and soil moisture data areas. Moreover, the situation is aggravated by the deterioration of the ecological balance due to the Chernobyl accident. Selection of the optimal concentration of selenium is an important consideration in developing a method selenium-enriched. Therefore investigated the effect of different amounts of selenium on its accumulation in plant materials. Revealed the most acceptable concentration of selenium, which can accumulate in grain. However, it should be noted that the increased amounts of selenium depressing effect on the germination of plants. Thus, the possibility of accumulation of selenium as legumes and cereals, at what the best results are obtained by making batch microelement. Selenium-enriched dried sprouts are encouraged to use as an additive in food products, particularly in baked goods. |
|
Date |
2013-02-13T09:26:30Z
2013-02-13T09:26:30Z 2001 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Антонюк, М. М. Розроблення способу отримання селеновмісних рослинних добавок для профілактики нестачі селену/ М. М. Антонюк, В. П. Стабнiков, Б. І.Хіврич // Наукові праці УДУХТ. – 2001. – №10. – С. 144-145.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6260 |
|
Language |
other
|
|