Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива
Микробиологические показатели растительных экстрактов для производства мороженого Microbiological analysis of plant extracts for ice cream |
|
Creator |
Антонюк, М. М.
Антонюк, М. Н. Antonyuk, M. Поліщук, Г. Є. Полищук, Г. Е. Polischuk, G. E. Гулак, О. В. Гулак, Е. В. Gulak, O. Згурський, А. В. Згурский, А. В. Zgurskiy, A. |
|
Subject |
рослинні екстракти
антимікробна активність виробництво морозива растительные экстракты антимикробная активность производство мороженого plant extracts antimicrobial action the technology of ice cream |
|
Description |
У статті наведено результати мікробіологічних досліджень водних екстрактів рослин, які містять фенольні сполуки й можуть бути використані у виробництві морозива. Виявлено антимікробну активність екстрактів гібіскусу, троянди, котовника та лаванди стосовно патогенних тест-культур. Антимікробну дію найбільш ефективних екстрактів троянди та гібіскусу можна пояснити більшою кількістю фенольних сполук (0,149 та 0,140 мг/см3) порівняно з екстрактами лаванди та котовника (0,085 і 0,132 мг/см3). Проведено перевірку щодо відповідності мікробіологічних показників морозива молочного та молочно-овочевого з рослинними екстрактами вимогам ДСТУ. Доведено, що використання рослинних екстрактів поліпшує мікробіологічні показники сумішей та морозива різних видів. Селективність антимікробного впливу досліджуваних екстрактів щодо спороутворювальних мікроорганізмів матиме практичне значення в технології виготовлення морозива для суттєвого поліпшення його мікробіологічних показників. В статье приведены результаты микробиологических исследований водных экстрактов растений, содержащих фенольные соединения и могут быть использованы в производстве мороженого. Выявлено антимикробную активность экстрактов гибискуса, розы, котовника и лаванды относительно патогенных тест-культур. Антимикробное действие наиболее эффективных экстрактов розы и гибискуса можно объяснить большим количеством фенольных соединений (0,149 и 0,140 мг/см3) по сравнению с экстрактами лаванды и котовника (0,085 и 0,132 мг/см3). Проведена проверка соответствия микробиологических показателей мороженого молочного и молочно-овощного с растительными экстрактами требованиям ДСТУ. Доказано, что использование растительных экстрактов улучшает микробиологические показатели смесей и мороженого разных видов. Селективность антимикробного влияния исследуемых экстрактов по спороутворювальних микроорганизмов иметь практическое значение в технологии изготовления мороженого для существенного улучшения его микробиологических показателей. The results of microbiological studies of aquatic plant extracts containing phenolic compounds and can be used in the manufacture of ice cream. Revealed antimicrobial activity of extracts of hibiscus, rose, lavender and catnip relatively pathogenic test cultures. The antimicrobial action of the most effective extracts of rose and hibiscus can be attributed to a large number of phenolic compounds (0,149 and 0,140 mg/cm3) compared with extracts of lavender and catnip (0,085 and 0,132 mg/cm3). Audited compliance with microbiological indicators cream milk and milk and vegetables with herb extracts DSTU. Proved that the use of plant extracts improves microbiological mixtures and different types of ice cream. The selectivity of the antimicrobial effect of the studied extract sporoutvoryuvalnih microorganisms have practical value in the technology of ice cream to significantly improve its microbiological indicators. |
|
Date |
2013-02-15T08:13:58Z
2013-02-15T08:13:58Z 2011 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Поліщук, Г. Є. Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива / Г. Є. Поліщук, О. В. Гулак, А. В. Згурський, М. М. Антонюк // Біотехнологія. – 2011. – №4. – С. 95-100.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6315 |
|
Language |
uk_UK
|
|