Запис Детальніше

Оцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олій

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Оцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олій
Оценивание общей антиоксидантной активности растительных масел
Determination of the total antioxidant activity of vegetable oils
 
Creator Пелехова, Л. С.
Пелехова, Л. С.
Pelekhova, L.
Усатюк, С. І.
Усатюк, С. И.
Usatyuk, S.
 
Subject антиоксидантна активність
рослинна олія
вітамін Е
антиоксидантная активность
растительное масло
витамин Е
antioxidant activity
vegetable oil
vitamin E
 
Description Проведено визначення загальної антиоксидантної активності (ЗАОА) олії соняшникової, оливкової, олій гарбузового насіння та волоського горіху за допомогою доступного та нетрудомісткого фотоелектроколориметричного методу з використанням індикаторної системи Fe(ІІІ)-о-фенантролін та жиророзчинного вітаміну Е для оцінювання отриманих результатів. Встановлено, що нерафіновані олії, отриманні шляхом холодного пресування, мають значно вищу ЗАОА, у порівнянні з тими, які піддавались рафінації.
Оцінювання ЗАОА запропонованим методом дозволяє використовувати його у виробничих лабораторіях, що дає змогу контролювати ЗАОА на будь-якій стадії технологічного процесу виробництва олії. Проведено определение общей антиоксидантной активности (ОАОА) масла подсолнечного, оливкового, масел из тыквенных семечек и грецкого ореха с помощью доступного и нетрудоемкого фотоэлектроколориметрического метода с использованием индикаторной системы Fe(ІІІ)-о-фенантролин и жирорастворимого витамина Е для оценки полученных результатов.
Установлено, что нерафинированные масла, полученные путем холодного прессования, имеют значительно большую ОАОА, в сравнении с теми, которые поддавались рафинации.
Оценка ЗАОА предложенным методом позволяет использовать его в производственных лабораториях, что дает возможность контролировать ЗАОА на любой стадии технологического процесса производства масла. Determination of the total antioxidant activity (TAOA) of sunflower oil, olive oil, pumpkin seed oil and walnut oil has been held with affordable and not time-taking photoelectric colorimeter method using the Fe (III)-o-phenanthroline indicator system and fat-soluble vitamin E with the aim to result evaluation.
It has been found that unrefined oils obtained by cold pressing compared with refined oils have much higher TAOA .
TAOA evaluation with proposed method can be used in industrial laboratories. It gives possibility to monitor TAOA at any stage of the oil production process.
 
Date 2013-02-27T10:26:04Z
2013-02-27T10:26:04Z
2012
 
Type Article
 
Identifier Пелехова Л.С. оцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олій / Л.С. Пелехова, С.І. Усатюк // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 44. – С. 81-84.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6604
 
Language uk_UK