Processing influence on the oxidation level of sunflower oil
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Processing influence on the oxidation level of sunflower oil
Вплив переробки соняшникової олії на ступінь окиснення Влияние переработки подсолнечного масла на степень окисления |
|
Creator |
Nosenko, T.
Oleksenko, A. Носенко, Т. Т. Олексенко, А. О. Носенко, Т. Т. Олексенко, А. А. |
|
Subject |
sunflower oil
oxidation refining peroxide value anisidine value neutralization bleaching winterization deodorization соняшникова олія окиснення пероксидне число анізидинове число нейтралізація відбілювання винтеризація дезодорація подсолнечное масло окисление рафинация пероксидное число анизидиновое число нейтрализация отбеливание винтеризация дезодорация |
|
Description |
This research is devoted to the investigation of sunflower oil oxidation during its processing (storage and refining). We have investigated free fat acids content, peroxide and anisidine value of sunflower oil during its storage, neutralization, bleaching, winterization and deodorization. We demonstrated that free fat acids content decrease due to neutralization and deodorization and it was rather low in RBD oil. Peroxide value increased more than three times during storage and neutralization, but we observed very low peroxide value after bleaching and insignificant rise during storage of packed RBD oil. All things considered we have concluded that high level of peroxides in crude oil induces high anisidine value in RBD oil. Робота присвячена дослідженню окиснення соняшникової олії під час її переробки (зберігання і рафінування). Досліджено вміст жирних кислот, пероксидны і анізидинові числа соняшникової олії під час її зберігання, нейтралізації, відбілювання, винтеризації та дезодорації. Показано, що вміст вільних жирних кислот зменшується внаслідок нейтралізації і дезодорації і є досить низьким в рафінованій, відбіленій, дезодорованій олії. Пероксидне число збільшувалось більш ніж тричі протягом зберігання і нейтралізації, але воно було дуже низьким після відбілювання і несуттєво збільшувалось протягом зберігання фасованої олії. На підставі одержаних даних зроблено висновок, що високий вміст пероксидів в сирій олії призводить до високого значення анізідінового числа в рафінованій, відбіленій, дезодорованій олії. Работа посвящена исследованию окисления подсолнечного масла в процессе его переработки (хранения и рафинации). Исследовано содержание жирных кислот, перексидные и анизидиновые числа подсолнечного масла в процессе его хранения, нейтрализации, отбелки, винтеризации и дезодорации. Показано, что содержание свободных жирных кислот снижается после нейтрализации и дезодорации и довольно низкое в рафинированном, отбеленном, дезодорированном масле. Пероксидное число увеличивалось болем чем в три раза при хранении и нейтрализации, но оно было очень низким после отбеливания и несущественно увеличивалось при хранении фасованного масла. Исходя из полученных даных сделано вывод, что высокое содержание пероксидов в сыром масле приводит к высокому значению анизидинового числа в рафинованном, отбеленном, дезодорированном масле. |
|
Date |
2012-04-10T08:50:21Z
2012-04-10T08:50:21Z 2011 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Nosenko, T. Processing influence on the oxidation level of sunflower oil / T. Nosenko, A. Oleksenko // Oils, Fats and Lipids for a Healthy and Sustainable World: Abstracts of 9th Euro Fed Lipid Congress, 18-21 September 2011. – Rotterdam, The Netherlands, 2011. - P. 349.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/813 |
|
Language |
other
|
|