Запис Детальніше

Хлібобулочні вироби антианемічного призначення

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Хлібобулочні вироби антианемічного призначення
Хлебобулочные изделия антианемического назначения
Bakery products with antianemic action
 
Creator Губеня, В. О.
Губеня, В. А.
Hubenia, V.
Арсеньєва, Л. Ю.
Арсеньева, Л. Ю.
Arsenieva, L.
 
Subject залізодефіцитна анемія
носії заліза
хлібобулочні вироби
железодефицитная анемия
носители железа
хлебобулочные изделия
iron deficiency anemia
iron carriers
bread enriched with iron
 
Description У статті обґрунтовано доцільність збагачення хліба залізом. Представлено результати досліджень впливу носіїв заліза на технологічний процес виробництва хлібобулочних виробів. Клінічними спостереженнями доведено фізіологічну ефективність обраних носіїв заліза у складі хлібобулочних виробів.
В статье обосновано целесообразность обогащения хлеба железом. Представлены результаты исследований влияния носителей железа на технологический процесс производства хлебобулочных изделий. С помощью клинических наблюдений доказана физиологическая эффективность использованных носителей железа в составе хлебобулочных изделий.
The article is devoted to the development of technologies of functional bakery products, enriched with iron. According to literary data, the necessity for the enrichment of bread easily dispectible iron and elected carriers of iron. With the help of calculations defined optimum dosages may elect carriers of iron (ferrous lactate, iron sulfate, dietary Supplement hemic iron "Hemovital") to cover the daily needs in iron by 50%. The effect of carriers of iron on the activity of fermentation for the dynamics of change of oxide-reduction potential of the test. Established changes in the course of proteolytic processes in the samples of the test with the carriers of iron and the impact of these changes on the structural-mechanical properties of gluten. Presented data on the ratio of the valence forms of iron in the dough and bread. Physiological effectiveness of carriers of iron in the structure of bakery products is proven by clinical observations.
 
Date 2013-03-22T12:46:14Z
2013-03-22T12:46:14Z
2012
 
Type Article
 
Identifier Губеня,В. О. Хлібобулочні вироби антианемічного призначення / В. О. Губеня, Л. Ю. Арсеньєва // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 44. – С. 98-104.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/7040
 
Language other