Запис Детальніше

Інтенсифікація сорбції іонів міді та хрому дріжджами Saccharomyces cerevisiae в магнітному полі

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Інтенсифікація сорбції іонів міді та хрому дріжджами Saccharomyces cerevisiae в магнітному полі
Интенсификация сорбции ионов меди и хрома дрожжами Saccharomyces cerevisiae в магнитном поле
Intensification of copper and chrome ions sorption by yeast of Saccharomyces cerevisiae in the magnetic field
 
Creator Гойко, І. Ю.
Гойко, И. Ю.
Goiko, I.
 
Subject дріжджі
феромагнітні елементи
сорбція
багатовихрове магнітогідродинамічне перемішування
магнітне поле
дрожжи
ферромагнитные элементы
сорбция
многовихревое магнитогидродина- мическое перемешивание
магнитное поле
yeasts
ferromagnetic elements
copper
multivortex magnetohydrodynamic stirring
magnetic field
 
Description З’ясовано, що використання багатовихрового магнітогідродинамічного перемішування, яке виникає при введенні в суспензію феромагнітних елементів, під впливом постійного магнітного поля значно інтенсифікує сорбцію іонів Cu2+ та Cr6+ дріжджами. Визначено вплив постійного магнітного поля, характеристик феромагнітних елементів на перемішування суспензії дріжджів. Визначено оптимальні умови проведення процесу біосорбції іонів Cu2+ та Cr6+ із суспензії при застосуванні багатовихрового магнітогідродинамічного перемішування. Такими умовами є: величина напруженості постійного магнітного поля
240 кА/м – для іонів Cu2+ – рН 4, тривалість процесу 12 – 15 хв., ступінь очищення близько 80 %; для іонів Cr6+ рН 2, тривалість процесу 1 – 3 хв., ступінь очищення близько 100 % .
За результатами роботи було проведено промислові випробування очищення вод гальванічного цеху від іонів Cu2+ та Cr6+. Розрахунковий економічний ефект від впровадження становить близько 60 тис. грн./рік.
В работе на основании изучения данных литературы проанализированы различные способы очистки сточных вод от ионов тяжелых металлов, их недостатки и сформулированы основные проблемы, которые существуют в этой области. Показано, что для эффективной и быстрой сорбции ионов Cu2+
и Cr6+ дрожжами из водного раствора необходимо перемешивание суспензии дрожжей. Выяснено, что, если вместо обычно используемого механического перемешивания использовать многовихревое магнитогидродинамическое, которое основывается на введении в суспензию ферромагнитных элементов под воздействием постоянного магнитного поля, можно значительно интенсифицировать сорбцию ионов Cu2+
и Cr6+ дрожжами. Интенсификация процесса сорбции ионов Cu2+ и Cr6+ дрожжами осуществляется за счет образующихся потоков суспензии вокруг ферромагнитных элементов под воздействием постоянного магнитного поля.
Экспериментальными исследования установлено влияние постоянного магнитного поля, характеристик ферромагнитных элементов на перемешивание
суспензии дрожжей.
The work is devoted to development of effective method of waste water purification from Cu 2+ and Cr 6+ ions by yeasts of Saccharomyces cerevisiae and permanent magnetic field. It is found, that multivortex magnetohydrodynamic stirring, which arises during inclusion of ferromagnetic elements to suspension by influence of the permanent
magnetic field, considerably intensifies sorption of ions of Cu2+ and Cr6+ yeasts. The
influence of the permanent magnetic field as well as characteristics of ferromagnetic
elements on stirring of suspension of yeasts have been determined. The optimal conditions of process of Cu2+ and Cr6+ ions biosorption from suspension were determined applying multivortex magnetohydrodynamic stirring. There are following conditions of permanent magnetic field strength 240 kA/m, for Cu2+ ions: pH 4, duration
of contact 12 – 15 min., purification rate is about 80 %, for Cr6+ ions: pH 2, duration
of contact 1 – 3 min., purification rate is about 100 % The industrial testing of purification of water of galvanic department from Cu2+
and Cr6+ ions was carried out as result of the work.
 
Date 2013-04-02T09:02:10Z
2013-04-02T09:02:10Z
2008
 
Type Other
 
Identifier Гойко, І. Ю. Інтенсифікація сорбції юнів міді та хрому дріжджами Saccharomyces cerevisiae в магнітному полі: автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / НУХТ. - К., 2008. - 22 с.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/7176
 
Language other