Оцінка жирнокислотного складу олії волоського горіха після його оброблення в НВЧ-полі
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Оцінка жирнокислотного складу олії волоського горіха після його оброблення в НВЧ-полі
Оценка жирнокислотного состава масла грецкого ореха после его обработки в СВЧ-поле Fatty acid composition of walnut oil estimation after UHF-field treatment of kernels |
|
Creator |
Манк, В. В.
Манк, В. В. Mank, V. Арсеньєва, Л. Ю. Арсеньева, Л. Ю. Arsenieva, L. Усатюк, С. І. Усатюк, С. И. Usatyuk, S. Королюк, Т. А. Королюк, Т. А. Korolyk, T. Дербугова, Г. Л. Дербугова, Г. Л. Derbygova, H. Заєць, Є. Р. Заец, Е. Р. Zaiets, E. |
|
Subject |
НВЧ-оброблення
електромагнітне поле надвисокої частоти олія волоського горіха жирні кислоти газова хроматографія СВЧ-обработка электромагнитное поле сверхвысокой частоты масло грецкого ореха , жирные кислоты газовая хроматография UHF-treatment ultra-high frequent electro-magnetic field walnut oil fatty acid composition gas chromatography |
|
Description |
Наведено результати наукових досліджень проблеми застосування електро-магнітного поля надвисокої частоти (НВЧ) в технології олії волоського горіха. Жирнокислотний склад олії до і після оброблення в НВЧ-полі визначений методом газової хроматографії. Приведены результаты научных исследований проблемы применения электромагнитного поля сверхвысокой частоты (СВЧ) в технологии масла грецкого ореха. Жирнокислотный состав масла до и после обработки в СВЧ-поле исследован методом газовой хроматографии. Fatty acid composition of walnut oil is presented for cold-pressed oil in comparison to cold-pressed oil processed with use of ultra-high frequent (UHF) electro-magnetic field for pre-treatment of kernels. Content of fat acids was assessed by method of gas chromatography. Use of High-efficiency capillary column allowed identifying 26 fat acids and their isomers. On the base of experimental data about fatty acid composition biological value of the oil was assessed. Researches of fatty acid composition of cold-pressed walnut oil with and without UHF-treatment of kernels testified that UHF electro-magnetic field application practically did not influence on quality and quantitative composition of fat acids being in walnut oil. Total saturated fat acids content diminished while unsaturated fat acids content increased insignificantly. The correlation of fatty acids in researched samples of oil is close to the ideal fat. |
|
Date |
2013-03-04T14:25:29Z
2013-03-04T14:25:29Z 2012 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Манк В. В. Оцінка жирнокислотного складу олії волоського горіха після його оброблення в НВЧ-полі / В. В. Манк, Л. Ю. Арсеньєва, С. І. Усатюк, Т. А. Королюк, Г. Л. Дербугова, Є. Р. Заєць // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 47.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6723 |
|
Language |
uk_UK
|
|