Запис Детальніше

Дослідження впливу технологічних параметрів вибілювання соняшникової олії на вміст продуктів окиснення

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження впливу технологічних параметрів вибілювання соняшникової олії на вміст продуктів окиснення
Исследование влияния технологических параметров отбелки подсолнечного масла на содержание продуктов окисления
Investigation of technological parameters of sunflower oil bleaching influence on the oxidized products content
 
Creator Носенко, Т. Т.
Носенко, Т. Т.
Nosenko, T.
Олексенко, А. О.
Олексенко, А. А.
Oleksenko, A.
 
Subject окиснення
окисление
oxidation
соняшникова олії
рафінація
пероксидне число
анізидинове число
подсолнечное масло
рафинация
пероксидное число
анизидиновое число
sunflower oil
refining
peroxide value
anisidine value
 
Description Метою роботи було дослідження накопичення продуктів окиснення в рослинній олії під час її рафінації та можливостей зменшення їх вмісту зміною параметрів адсорбційної рафінації.
Вміст продуктів окиснення оцінювали за значенням пероксидного та анізидинового числа. Масову частку жирних кислот в олії визначали за значенням кислотного числа. Кислотне, пероксидне та анізидинове число жиру визначали стандартними методами.
Найбільш значні зміни ступеню окиснення олії відбуваються внаслідок адсорбційної рафінації: на порядок зменшується значення пероксидного числа і майже аналогічно зростає значення анізидинового. Досліджено вплив кількості адсорбенту та ступенів обробки під час адсорбційної рафінації на значення пероксидного та анізидинового числа. Збільшення кількості адсорбенту та двократна обрабка суттєво не зменшували вмісту продуктів окиснення в олії.
Целью работы было исследование накопления продуктов окисления в растительном масле втечении рафинации и возможностей уменьшения их содержания изменением параметров адсорбционной рафинации.
Содержание продуктов окисления оценивали на основании значений пероксидного и анизидинового чисел. Массовую долю жирных кислот в масле определяли по значению кислотного числа. Кислотное, пероксидное и анизидиновое числа жира определяли стандартными методами.
Наиболее значительные изменения степени окисления масла происходят вследствии адсорбцийнной рафинации: на порядок уменьшается значение пероксидного числа и почти аналогично увеличивается значение анизидинового. Исследовано влияние количества адсорбента и стадий обработки во время адсорбцийнной рафинации на значение пероксидного та анизидинового чисел. Ни увеличение количества адсорбента, ни двукратная обработка существенно не снижали содержания продуктов окисления в масле.
Investigation of oxidized products accumulation in vegetable oil during refining and possibility of their decreasing by variation of bleaching parameters were the purpose of this work.
Oxidized products content was evaluated according to the peroxide and anisidine value, free fatty acid content according to acid value respectively. Acid, peroxide and anisidine value were determined according to standard methods.
Most important changes of oxidation degree were due to bleaching: peroxide value became by order of magnitude lower and anisidine value increased almost by the same order. The influence of bleaching clay quantity and quantity of bleaching clay treatment on the peroxide and anisidine value was investigated. Neither influence of bleaching clay quantity nor double bleaching clay treatment decreased oxidized products content substanntially.
 
Date 2013-02-01T14:02:16Z
2013-02-01T14:02:16Z
2012
 
Type Article
 
Identifier Носенко, Т. Т. Дослідження впливу технологічних параметрів вибілювання соняшникової олії на вміст продуктів окиснення / Т. Т. Носенко, А. О. Олексенко // Харчова промисловість. – 2012. – № 13. – С. 52–59.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/5951
 
Language other