Запис Детальніше

Improving the technology of producing food grade dye from red beet juice

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Improving the technology of producing food grade dye from red beet juice
Покращення технології виробництва харчового барвника з соку столового буряка
Улучшение технологии производства пищевого красителя из сока столовой свеклы
 
Creator Мельник, Л. М.
Шейко, Т. В.
Строй, А. М.
Мельник, Л. Н.
Шейко, Т. В.
Строй, А. Н.
Melnik, L.
Sheiko, T.
Stroy, A.
 
Subject food grade dye
shungite
red beet juice
natural adsorbent
харчовий барвник
шунгіт
сік червоного буряка
природний адсорбент
пищевой краситель
шунгит
сок красной свеклы
природный адсорбент
 
Description Red beet juice is very useful food product, because it contains significant amount of sugars, mineral substances and vitamins. It is also valuable because it is used for producing food grade dye. Nowadays in order to give to food products a color, close to natural coloring of fruits and vegetables, expensive synthetic dyes are used, which might have cancer-inducing effect when being accumulated by human organism. The refore improving the technology for producing food grade dye from red beet juice is remarkably important task. Currently for the purpose of obtaining dye from red beet juice, a part of pectin substances,which make the process of juice concentration more difficult, is removed with the help of expensive enzymatic agents. The authors have suggested using natural carbon-bearing adsorbent shungite to purify red beet juice from pectin substances.
Червоний буряковий сік дуже корисний харчовий продукт, бо містить значну кількість цукру, мінеральні речовини і вітаміни. Він також цінний тим, що використовується для виробництва барвників для харчових продуктів. В даний час для того, щоб надати продуктам харчування колір, близький до природного забарвлення фруктів і овочів, використовують дорогі синтетичні барвники, які можуть мати канцерогенний ефект. Тому поліпшення технології отримання харчового барвника з соку червоного буряка важливе завдання. В даний час з метою отримання барвника з соку червоного буряка, частина пектинових речовин, які роблять процес концентрування соку більш важким, видаляється за допомогою дорогих ферментних препаратів. Автори запропонували використовувати природні вуглецевовмісні адсорбенти типу шунгіт для очищення соку червоного буряка від пектинових речовин.

Красный свекольный сок очень полезный пищевой продукт, так как содержит значительное количество сахара, минеральные вещества и витамины. Он также ценен тем, что используется для производства красителей для пищевых продуктов. В настоящее время для того, чтобы надать продуктам питания цвет, близкий к природному окраску фруктов и овощей, используют дорогие синтетические красители, которые могут иметь канцерогенный эффект. Поэтому улучшение технологии получения пищевого красителя из сока красной свеклы важная задача. В настоящее время в целях получения красителя из сока красной свеклы, часть пектиновых веществ, которые делают процесс концентрирования сока более трудным, удаляется с помощью дорогих ферментных препаратов. Авторы предложили использовать природные углеродсодержащие адсорбенты шунгит для очистки сока красной свеклы от пектиновых веществ.
 
Date 2013-06-13T10:23:24Z
2013-06-13T10:23:24Z
2012
 
Type Other
 
Identifier Меlnik, L. Improving the technology of producing food grade dye from red beet juice / L. Melnik, T. Sheiko, A. Stroy // 6TH CENTRAL EUROPEAN CONGRESS ON FOOD, 23-26 may 2012. - Novi Sad. - SERBIA, 2012. - P. 690-693.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/8282
 
Language other