Запис Детальніше

Режими сушіння екстракту топінамбура в розпилювальній сушарці

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Режими сушіння екстракту топінамбура в розпилювальній сушарці
The drying modes of artichoke extract in spray dryer
Режимы сушки экстракта топинамбура в распилительной сушилке
 
Creator Shutyuk, V.
Bessarab, O.
Vasylenko, S.
Шутюк, В. В.
Бессараб, О. С.
Василенко, С. М.
Шутюк, В. В.
Бессараб, А. С.
Василенко, С. М.
 
Subject artichoke
drying
inulin
soluble powder
топінамбур
сушіння
інулін
розчинний порошок
топинамбур
сушка
инулин
растворимый порошок
 
Description The cases of different diseases are increasing every year. One reason is the insufficient consumption of dietary fibers, vitamins and minerals. To enrich the ration of feed, it is perspective to use artichoke as raw material for expansion of assortment of preventive, dietary products and medicines wich contain inulin. Great attention should be technology of powder with artichoke. The powder of tubers is an excellent addition to the biological part of many foods. To select the best mode a dry powder from the extract of artichoke poorly understood thermo physical properties, which relate to the quality demands the best in their characteristics suitable spray drying. In addition, the advantage of spray drying process is possible and relatively easy to control the resulting change in the right direction qualitative dry product depending on the drying conditions. The expansion of assortment and manufacture specificity of many products are coordinated much better with the use of dry extract of artichoke, which is much more convenient for storage and transportation. The results of researches showed that drying of artichoke extract in spray dryer is very perspective.
Однією з основних причин постійного підвищення захворюваності серед населення нашої держави є недостатнє споживання харчових волокон, вітамінів і мінералів. Великі перспективи для збагачення раціону харчування має топінамбур як сировина для розширення асортименту профілактичних, дієтичних продуктів харчування і лікувальних препаратів, що вміщують інулін. Великої уваги заслуговує технологія одержання порошку з топінамбура. Порошок з бульб є чудовою біологічної добавкою в складі багатьох продуктів харчування. Для вибору оптимального режиму отримання сухого порошку з екстракту топінамбуру з недостатньо вивченими теплофізичними властивостями, до якості яких ставляться високі вимоги, найкраще за своїми характеристиками підходить розпилювальне сушіння. Крім того, перевагою процесу сушіння розпиленням є можливість порівняно легкого регулювання і, як наслідок, змінювання в потрібному напрямі якісних показників сухого продукту залежно від умов сушіння. Проведені в Національному університеті харчових технологій досліди з сушіння екстракту топінамбура на напівпромисловій розпилювальній сушарці “Ниро-Атомайзер” дозволили визначити залежність продуктивності сушарки від основних параметрів її роботи: початкової вологості продукту, швидкості та температури сушильного агента.
Одной из основных причин постоянного повышения заболеваемости среди населения нашего государства является недостаточное потребление пищевых волокон, витаминов и минералов. Большие перспективы для обогащения рациона питания имеет топинамбур как сырье для расширения ассортимента профилактических, диетических продуктов питания и лекарственных препаратов, содержащих инулин. Большого внимания заслуживает технология получения порошка из топинамбура. Порошок из клубней является отличной биологической добавкой в составе многих продуктов питания. Для выбора оптимального режима получения сухого порошка из экстракта топинамбура с недостаточно изученными теплофизическими свойствами для которых предъявляются высокие требования, лучше по своим характеристикам подходит распылительная сушка. Также преимуществом процесса сушки распылением является возможность сравнительно легкое регулирование и, как следствие, изменение в нужном направлении качественных показателей сухого продукта в зависимости от условий сушки. Проведенные в Национальном университете пищевых технологий опыты по сушке экстракта топинамбура на полупромышленной распылительной сушилке "Ниро-Атомайзер" позволили определить зависимость производительности сушилки от основных параметров ее работы: начальной влажности продукта, скорости и температуры сушильного агента.
 
Date 2013-07-09T06:54:59Z
2013-07-09T06:54:59Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Шутюк, Віталій Режими сушіння екстракту топінамбура в розпилювальній сушарці [Текст] / В. Шутюк, О. Бессараб, С. Василенко // Ukrainian food journal. — 2013. — vol. 2, issue 2. — С. 215-220.
2304-974Х
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9000
 
Language uk_UK