Запис Детальніше

Обґрунтування ефективних способів гідролізу інуліну цикорію та використання гідролізатів в харчових технологіях

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Обґрунтування ефективних способів гідролізу інуліну цикорію та використання гідролізатів в харчових технологіях
Обоснование эффективных способов гидролиза инулина цикория и использование гидролизатов в пищевых технологиях
Effective methods ground of chicory inuline hydrolysis and using hydrolysates in food industry
 
Creator Попова, І. В.
Попова, И. В.
Popova, I. V.
 
Subject функціональні продукти
інулін
цикорій
інулоолігосахариди
гідроліз
кріогідроліз
фруктозо-інулоолігосахаридні продукти
функциональные продукты
инулин
цикорий
инулоолигосахариды
гидролиз
криогидролиз
фруктозо-инулоолигосахаридные продукты
functional products
chicory
inulin
inuloolygosaccharides
hydrolysis
cryohydrolysis
fructose-inuloolygosaccharide products
 
Description Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за
спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння.
– Національний університет харчових технологій, Київ, 2007.
Дисертація присвячена створенню технології фруктозо-олігосахаридних
продуктів на основі переробки приодного інуліноноса цикорія. В дисертації
представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень
хімічного складу цикорію та взаємодії його окремих складових в умовах
технологічної обробки. Здійснено квантово-хімічне моделювання будови інуліну,
інулоолігосахаридів та їх структурних одиниць, в результаті якого встановлено
їх просторову будову, передбачено взаємодію з білковими сполуками,
з’ясовано вплив розведення у водних розчинах на реакційну здатність.
Проведено дослідження процесів фрагментації та гідролізу інуліну
цикорію фізичними та хімічними методами. Визначено оптимальні режими
гідролізу інуліну цикорію за участю лимонної кислоти.
Розроблено технологічні схеми добування фруктозо-
інулоолігосахаридних продуктів із свіжих коренеплодів цикорію та із порошку
сушеного цикорію.
Створені рецептури оздоровчо-профілактичних продуктів
функціонального призначення з вмістом інулоолігосахаридних.
Запропонований спосіб створення захисних покриттів стоматологічних
пластмас з допомогою інуліну. Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук
по специальности 05.18.05 – технология сахаристых веществ и продуктов
брожения. – Национальный университет пищевых технологий Министерства
образования и науки Украины, Киев, 2007.
Диссертация посвящена созданию технологии фруктозо-
инулоолигосахаридных продуктов на основе переработки природного
инулиноноса цикория.
Детально изучен качественный и количественный макро- и
микроэлементный состав цикория с помощью рентгенофлуоресцентной
спектрометрии. Предложен метод недеструктивного анализа микроколичеств
минеральных компонентов в растительном сырье с использованием углеводов в
качестве матрицы в рентгенофлуоресцентных измерениях.
Установлено количественное содержание 17-ти аминокислот в
корнеплодах цикория. Исследовано взаимодействие углеводов с другими
химическими составляющими цикория как фактор влияния на извлечение
инулина из растительного сырья и его гидролиз. Изучено
комплексообразование инулина и его структурных единиц с солями кальция
химико-аналитическими и дериватографическими методами. Доказано
взаимодействие углеводов с белковыми веществами цикория
поляриметрическими методами. Методом квантово-химического моделирования исследована
пространственная структура инулина, инулоолигосахаридов и их элементарных
звеньев – моно- и дисахаридов; рассчитано распределение эффективных
зарядов на атомах кислорода и водорода, что непосредственно влияет на их
реакционную способность, в частности в реакциях гидролиза; подтверждено
наличие взаимодействия между углеводами и белковыми веществами. Изучено
влияние гидратации на реакционную способность инулина и его
полимергомологов методом молекулярной механики.
Исследованы процессы фрагментации и гидролиза инулина цикория под
действием высоковольтных импульсных разрядов при комнатной температуре
без добавления химических агентов. Установлены оптимальные режимы
электрогидравлической обработки суспензий инулина и цикория для получения
фруктозо-инулоолигосахаридных смесей, которые при этом не содержат
примесей красящих веществ. Методом лазерной дифракции изучены размеры
частичек инулина и порошков цикория на различных этапах фрагментации, что
использовано как метод контроля процесса. Thesis for Candidate of the Technic Sciences Degree, Speciality 05.18.05 –
Technology of Sugar (Saccharides) Substances and fermentation products, National
University of Food Technologies, Kyiv, 2007.
The dissertation is devoted to outworking the technologies of fructoseinuloolygosaccharide products based on natural inulin-containing crop – chicory. The
results of theoretical and experimental researches of chemical content of chicory as
well as interaction of its chemical substances one with another under technological
procedures are represented in dissertation.
Quantum-chemical modeling of inulin, inuloolygosaccharides and theirs
structural units, the interaction of carbohydrates with nucleic substances is predicted,
the influence of water solution concentration on reactivity was estimated.
The investigation of fragmentation and hydrolysis processes of chicory inulin
was performed by physical and chemical methods. Optimal conditions of inulin
hydrolysis by citric acid were established.
The technological schemes of fructose-inuloolygosaccharides products
manufacturing was outworked, using chicory raw material and dried chicory powder.
The receptures of functional food products with fructose-inuloolygosaccharides
syrup was outworked. The method of protecting dental polymers by inulin-covering
was proposed.
 
Date 2013-07-12T11:52:46Z
2013-07-12T11:52:46Z
2007
 
Type Other
 
Identifier Попова, І. В. Обгрунтування ефективних способів гідролізу інуліну цикорію та використання гідролізатів в харчових технологіях : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / Попова І. В. - К., 2007. - 22 с.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9120
 
Language other