Запис Детальніше

Дослідження впливу порошку ламінарії та анісу на харчову цінність та якість житнього хліба

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження впливу порошку ламінарії та анісу на харчову цінність та якість житнього хліба
Исследование влияния порошка ламинарии и аниса на пищевую ценность и качество ржаного хлеба
Research of powder kelp and anise influence on the nutritional value and quality of rye bread
 
Creator Стеценко, Н. О.
Стеценко, Н. А.
Stetsenko, N.
Сидоренко, Ю. В.
Сидоренко, Ю. В.
Sidorenko, Yu.
 
Subject житній хліб
порошок ламінарії
аніс
функціональний харчовий продукт
ржаной хлеб
порошок ламинарии
анис
функциональный пищевой продукт
rye bread
kelp powder
anise
functional food product
 
Description Робота присвячена вирішенню актуальної проблеми – удосконаленню способу виробництва житнього хліба з підвищеним вмістом мінеральних речовин для попередження ризику виникнення хвороб, пов’язаних з дефіцитом таких мікронутрієнтів, як йод та залізо. Встановлено, що ефективним збагачувачем є порошок ламінарії, оптимальна кількість якого складає 5% до маси борошна. Внесення анісу дозволяє покращити органолептичні показники збагаченого хліба та зменшити час виброджування закваски. Ступінь забезпечення добової потреби в мінеральних речовинах за рахунок вживання 100 г збагаченого хліба склав: для йоду – 45%, для заліза – 49,3%, для магнію – 25%, для кальцію – 14%. Це дозволяє віднести розроблений харчовий продукт до категорії функціональних.Работа посвящена решению актуальной проблемы – усовершенствованию способа производства ржаного хлеба с повышенным содержанием минеральных веществ для предупреждения риска возникновения болезней, связанных с дефицитом таких микронутриентов, как йод и железо. Установлено, что эффективным обогатителем является порошок ламинарии, оптимальное количество которого составляет 5% к массе муки. Внесение аниса позволяет улучшить органолептические показатели обогащенного хлеба и уменьшить время выбраживания закваски. Степень обеспечения суточной потребности в минеральных веществах за счет употребления 100 г обогащенного хлеба составила: для йода - 45%, для железа - 49,3%, для магния - 25%, для кальция - 14%. Это позволяет отнести разработанный пищевой продукт к категории функциональных. The paper is devoted to solving the actual problem - improving the mode of production of rye bread with a high content of minerals to prevent the risk of diseases associated with deficiency of micronutrients such as iodine and iron. It was found that kelp powder is effective enrichers, the optimum amount of which is 5% by weight of flour. Adding anise improves the organoleptic properties of enriched bread and reduce the fermentation starter. The extent of the daily requirement of minerals through the use of 100 g of enriched bread made: for iodine - 45%, for iron – 49,3%, for magnesium - 25%, for calcium - 14%. This can be attributed new product to category of functional food products.
 
Date 2013-09-20T06:34:53Z
2013-09-20T06:34:53Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Сидоренко, Ю. В. Дослідження впливу порошку ламінарії та анісу на харчову цінність та якість житнього хліба / Ю. В. Сидоренко, Н. О. Стеценко // Хранение и переработка зерна. - 2013. - №6 (171). - С. 76-79.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9796
 
Language uk_UK