Запис Детальніше

Research of content biologically active components of oils

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Research of content biologically active components of oils
Дослідження вмісту біологічно активних складових компонентів рослинних олій
Исследование содержания биологически активных составных компонентов растительных масел
 
Creator Radzievska, I.
Lazarenko, T.
Gromova, O.
Радзієвська, І. Г.
Лазаренко, Т. А.
Громова, О. М.
Радзиевская, И. Г.
Лазаренко, Т. А.
Громова, Е. Н.
 
Subject tocopherol
oil
chromatography
vitaminizing
токоферол
рослинна олія
хроматографія
вітамінізація
токоферол
растительное масло
хроматография
витаминизация
 
Description Liposoluble vitamins constitute an important part of vegetable oils. Fats contain liposoluble vitamins A, D, Е, К in the active and nonactive form (as provitamins). Eight connections are known under the name of the vitamin Е: four connections of tocopherol (α, β, γ and δ) and four connections of tocotrienols (α, β, γ and δ). Alpha-tocopherol is the most widespread and biologically active, therefore the vitamin Е is named also alpha-tocopherol or tocopherol. The highest content of tocopherols among the investigated standards is educed in corn oil; soybean oil is a little inferior to her. The least content of tocopherols was fixed in olive oil. In sunflower-seed oil the general concentration of tocopherols does not exceed 95 mgs%, that on 90 % is presented α- tocopherols. In soy-bean, rape and mustard oils in prevailing concentrations contained β -isomer. γ- and δ- isomers at the investigated standards presented in a negligible quantity from 2,4% in mustard press oil to 12,1% in aquated soy-bean. The results can be applied for prognostication of warranty expiration of sunflower date, soy-bean, flax, rape, mustard, corn and olive oils.Важливою складовою частиною рослинних олій є жиророзчинні вітаміни. Жири містять жиророзчинні вітаміни А, D, Е, К в активній і неактивній формі (у вигляді провітамінів). Під назвою вітамін Е відомо вісім з'єднань: 4 токоферолу (α, β, γ і δ) і 4 токотриенола (α, β, γ і δ) з яких альфа-токоферол найбільш поширений і біологічно активний, тому вітамін Е називають також альфа-токоферолом або просто токоферолом. Мета досліджень - визначення кількісного вмісту окремих ізомерних фракцій вітаміну Е в рослинних оліях. Застосований метод - високоефективна газорідинна хроматографія з розділенням потоку. Виявлено, що найвищий вміст токоферолів серед досліджуваних зразків виявлено у кукурудзяній олії; дещо поступається їй соєва олія. Найменший вміст токоферолів було зафіксовано в оливковій олії. У соняшниковій олії загальна концентрація токоферолів не перевищує 95 мг%, які на 90 % представлені α-токоферолом. У соєвій, ріпаковій та гірчичній оліях у переважаючих концентраціях міститься β-ізомер. γ- та δ-ізомери у досліджуваних зразків представлені у незначній кількості від 2,4% у гірчичній пресовій олії до 12,1% у гідратованій соєвій. Одержані результати можуть бути застосовані для прогнозування гарантійного терміну зберігання соняшникової, соєвої, лляної, ріпакової, гірчичної, кукурудзяної та оливкової олій.Важной составной частью растительных масел являются жирорастворимые витамины. Жиры содержат жирорастворимые витамины А, D, Е, К в активной и неактивной форме(в виде провитаминов). Под названием витамин Е известно восемь соединений: 4 токоферола(α, β, γ и δ) и 4 токотриенола (α, β, γ и δ) из каких альфа-токоферол наиболее распространен и биологически активный, потому витамин Е называют также альфа-токоферолом или просто токоферолом. Цель исследований - определение количественного содержимого отдельных изомерных фракций витамина Е в растительных маслах. Примененный метод - высокоэффективная газожидкостная хроматография с разделением потока. Установлено, что наивысшее содержимое токоферолов среди исследуемых образцов выявлено в кукурузном масле; уступает ему соевое масло. Наименьшее содержимое токоферолов было зафиксировано в оливковом масле. В подсолнечном масле общая концентрация токоферолов не превышает 95 мг%, которые на 90% представлены α -токоферолом. В соевом, рапсовом и горчичном маслах в преобладающих концентрациях содержится β -изомер. γ - и δ-изомеры в исследуемых образцах представлены в незначительном количестве от 2,4% в горчичном прессовом масле до 12,1% в гидратированном соевом. Полученные результаты могут быть применены для прогнозирования гарантийного срока хранения подсолнечного, соевого, льляного, рапсового, горчичного, кукурузного и оливкового масел.
 
Date 2013-10-03T10:16:54Z
2013-10-03T10:16:54Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Radzievska, I.Research of content biologically active components of oils / I. Radzievska, T. Lazarenko, O. Gromova // Ukrainian Food JournalUkrainian Food Journal. - 2013. - Vol. 2, Issue 2. - Р. 175-179.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/10060
 
Language other