Запис Детальніше

Perspective sources of biological active fatty acids and their application in cosmetics technology

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Perspective sources of biological active fatty acids and their application in cosmetics technology
Перспективні джерела біологічно активних жирних кислот та їх застосування в технологіях косметичних засобів
Перспективные источники биологически активных жирных кислот и их применение в технологиях косметических средств
 
Creator Radzievska, I.
Lazarenko, T.
Радзієвська, І. Г.
Лазаренко, Т. А.
Радзиевская, И. Г.
Лазаренко, Т. А.
 
Subject fatty acids
exotic vegetable oils
gas chromatography
fatty acids contain
жирні кислоти
екзотичні олії
хроматографія
жирные кислоты
хроматография
экзотические масла
 
Description We are conducted the analysis of traditional and exotic vegetable oils with the aim of establishing the potential possibility of their application in cosmetics technology, in particular emulsive nature. Fatty acids contain mustard, coconut, corn, flax, olive, soya-bean, sunflower, palm, rape, apricot stones, amaranth, vine seeds, pumpkin, walnut, coffee, cedar, hemp, sesame, almond, oleum, wheat, ryzhiy are investigated. The fatty acid detection was carried out using gas chromatography manufactured by Hewlett - Packard НР6890 with a flamingly-ionization detector.
It was found that palmitic С16: 0 and stearin С18: 0 acids are contained in all investigated oils. Vegetable oils are in the liquid state at a room temperature(all investigated oils after the exception of coconut and palm) contain greater palmitic acid than stearin.
Arachic С20:0 and behenic С22:0 fat acids are widely widespread in the nature and contained mainly in vegetable oils, but in small amounts - from 0,16 and 0,14% in flax to 3,05 and 0,80% in coffee accordingly. Fat acids with the odd amount of carbon atoms are not specific for vegetable oils, however margaric acid of С17:0 is 0,04% in hemp oil, The 0,05% in oleum oil, 0,08% in amaranth oil, 0,09% in coffee oil and 0,11% in palm oil. 0,07% of genekozane acid С21:0 and 0,09% of tricozane acid С23:0 are contained in coffee oil. The fizete acid С17:1 is exceptionally in oleum oil in the amount of 1,27%.
Monounsaturated fatty acids are most widely widespread with one double connection. In liquid fats they are contained in considerably greater amounts, than the saturated acids and fold 80-90% general fatty acid containing. Vegetable oils mostly contain nonsaturated olein С18:1 9с and elaidic С18:1 9t fatty acids with 18 atoms of carbon and in considerably less linolic acid. Oil from apricot stones and almond contain about 70% of olein acid, in mustard and rape - 58-59%. Linolic C18:2 acid are absent in drupaceous oils - apricot, vine and almond ones.
The most linolenic acid of С18:3ω-3 among vegetable oils contains flax oil (55,53%;), γ - linolenic acid is educed in cedar oil (18,81%) and in hemp oil (2,57%).
Нами проведено аналіз ряду традиційних та екзотичних рослинних олій з метою встановлення потенційної можливості їх застосування в технології косметичних засобів, зокрема емульсійної природи. Нами досліджено жирнокислотний склад гірчичної, кокосової, кукурудзяної, лляної, оливкової, соєвої, соняшникової, пальмової, ріпакової, абрикосових кісточок, амарантової, виноградних кісточок, гарбузової, грецького горіха, кавової, кедрової, конопляної, кунжутної, мигдальної, обліпихової, пшеничної, рижієвої методом газової хроматографії на хроматографі виробництва Hewlett-Packard НР6890 із полум'яно-іонізаційним детектором.
Встановлено, що пальмітинова С16:0 і стеаринова С18:0 кислоти містяться у всіх досліджуваних оліях. Рослинні олії, що за кімнатної температури знаходяться в рідкому стані (тобто усі досліджувані олії за виключенням кокосової та пальмової) містять більше пальмітинової кислоти, ніж стеаринової.
Арахінова С20:0 і бегенова С22:0 жирні кислоти широко розповсюджені в природі і містяться головним чином в рослинних оліях, однак у невеликих кількостях – від 0,16 і 0,14% у лляній до 3,05 і 0,80% у кавовій відповідно.
Жирні кислоти з непарною кількістю вуглецевих атомів не є характерними для рослинних олій, однак маргаринову кислоту С17:0 знайдено в конопляні 0,04%, обліпиховій 0,05%, амарантовій 0,08%, кавовій 0,09% та пальмовій 0,11% оліях. У кавовій олії містяться також і 0,07% генейкозанової кислоти С21:0 та 0,09% трикозанової кислоти С23:0. Фізетову кислоту С17:1 знайдено виключно в обліпиховій олії в кількості 1,27%.
Найбільш широко поширені в природі мононенасичені жирні кислоти з одним подвійним зв’язком. В рідких жирах вони містяться в значно більших кількостях, ніж насичені кислоти і складають 80–90% загального жирнокислотного складу. Рослинні олії найчастіше містять ненасичені олеїнову С18:1 9с та елаїдинову С18:1 9t жирні кислоти з 18 атомами вуглецю і у значно менших кількостях лінолеву кислоту. Близько 70% олеїнової кислоти містять олія з абрикосових кісточок та мигдальна, 58–59% її в гірчичній та ріпаковій. Лінолева C18:2 кислота відсутня в оліях кісточкових – абрикосовій, виноградній та мигдальній.
Серед рослинних олій найбільше ліноленової кислоти С18:3ω-3 містить лляна олія, її вміст становить 55,53%; γ-ліноленову кислоту виявлено в кедровій 18,81% та в конопляній 2,57% оліях.
Нами проведен анализ ряда традиционных и экзотических растительных масел с целью установления потенциальной возможности их приложения в технологии косметических средств, в частности эмульсионной природы. Нами исследован жирнокислотный состав горчичного, кокосового, кукурузного, льняного, оливкового, соевого, подсолнечного, пальмового, рапсового, амарантового, тыквенного, греческого ореха, кофейного, кедрового, конопляного, кунжутного, миндального, облепихового, пшеничного масел, а также масел абрикосовых косточек, виноградных косточек и рижикового масел методом газовой хроматографии на хроматографе производства Hewlett - Packard НР6890 с пламенно-ионизационным детектором.
Установлено, что пальмитиновая С16: 0 и стеариновая С18: 0 кислоты содержатся во всех исследуемых маслах. Растительные масла, что при комнатной температуре находятся в жидком состоянии(то есть все исследуемые масла за исключением кокосового и пальмового) содержат больше пальмитиновой кислоты, чем стеариновой.Арахиновая С20: 0 и бегеновая С22: 0 жирные кислоты широко распространены в природе и содержатся главным образом в растительных маслах, однако в небольших количествах - от 0,16 и 0,14% в льняном до 3,05 и 0,80% в кофейном маслах соответственно.
Жирные кислоты с непарным количеством углеродных атомов не являются характерными для растительных масел, однако маргариновую кислоту С17 : 0 найдено в конопляном 0,04%%, облепиховом 0,05%, амарантовом 0,08%, кофейном0,09% и пальмовом 0,11% маслах. В кофейном масле содержатся также и 0,07% генэйкозановой кислоты С21 : 0 и 0,09% трикозановой кислоты С23 : 0. Физетовую кислоту С17 : 1 найдено исключительно в облепиховом масле в количестве 1,27%.Наиболее широко распространены в природе мононенасиченые жирные кислоты с одной двойной связью. В жидких жирах они содержатся в значительно больших количествах, чем насыщенные кислоты и складывают 80-90% общего жирнокислотного состава. Растительные масла чаще всего содержат ненасыщенные олеиновую С18: 1 9с и элаидиновую С18: 1 9t жирные кислоты с 18 атомами углерода и в значительно меньших количествах линолевую кислоту. Около 70% олеиновой кислоты содержат масло из абрикосовых косточек и миндальное масло, 58-59% ее в горчичном и рапсовом маслах. Линолевая C18: 2 кислота отсутствует в маслах косточковых - абрикосовом, виноградном и миндальном.
 
Date 2013-10-03T10:10:17Z
2013-10-03T10:10:17Z
2013
 
Type Other
 
Identifier Radzievska, I. Perspective sources of biological active fatty acids and their application in cosmetics technology / I. Radzievska, T. Lazarenko // NEEFood – 2013 : The Second North and East European Congress on Food, 26–29 May 2013, Kyiv, Ukraine, 2013. - Р. 249.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/10057
 
Language other