Вплив поліморфізму генів гістосумісності на розвиток целіакії
Electronic Archive of Sumy State University
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Вплив поліморфізму генів гістосумісності на розвиток целіакії
|
|
Creator |
Богданова, Ганна Валентинівна
Богданова, Анна Валентиновна Bohdanova, Hanna Valentynivna Гапієнко, О.І. Радченко, І.П. Турова, Л.О. |
|
Subject |
целіакія
целиакия celiac disease |
|
Description |
Целіакія як одна з хронічних інвалідизуючих хвороб є актуальною проблемою у клінічній педіатрії, що зумовлено зростанням її поширеності, складністю патогенезу, труднощами діагностики, поліморфізмом клінічної картини, формуванням хронічних як гастроентерологічних, так і позакишкових форм захворювань. Целіакія – це генетично детерміноване захворювання з порушення травлення, викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що містять певні білки - глютен (він же гліадин) і близькими до нього білками зернових (авенін, гордеін та ін) - в таких продуктах, як пшениця, жито, солод, ячмінь і овес.
|
|
Publisher |
Сумський державний університет
|
|
Date |
2013-10-09T08:23:33Z
2013-10-09T08:23:33Z 2013 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Вплив поліморфізму генів гістосумісності на розвиток целіакії [Текст] / Г.В. Богданова, О.І. Гапієнко, І.П. Радченко, Л.О. Турова // Актуальні питання теоретичної та клінічної медицини : збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених, м. Суми, 10-12 квітня 2013 р. / Відп. за вип. М.В. Погорєлов. — Суми : СумДУ, 2013. — С. 154.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/32343 |
|
Language |
uk
|
|