Запис Детальніше

Вплив поліморфізму генів гістосумісності на розвиток целіакії

Electronic Archive of Sumy State University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив поліморфізму генів гістосумісності на розвиток целіакії
 
Creator Богданова, Ганна Валентинівна
Богданова, Анна Валентиновна
Bohdanova, Hanna Valentynivna
Гапієнко, О.І.
Радченко, І.П.
Турова, Л.О.
 
Subject целіакія
целиакия
celiac disease
 
Description Целіакія як одна з хронічних інвалідизуючих хвороб є актуальною проблемою у клінічній педіатрії, що зумовлено зростанням її поширеності, складністю патогенезу, труднощами діагностики, поліморфізмом клінічної картини, формуванням хронічних як гастроентерологічних, так і позакишкових форм захворювань. Целіакія – це генетично детерміноване захворювання з порушення травлення, викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що містять певні білки - глютен (він же гліадин) і близькими до нього білками зернових (авенін, гордеін та ін) - в таких продуктах, як пшениця, жито, солод, ячмінь і овес.
 
Publisher Сумський державний університет
 
Date 2013-10-09T08:23:33Z
2013-10-09T08:23:33Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Вплив поліморфізму генів гістосумісності на розвиток целіакії [Текст] / Г.В. Богданова, О.І. Гапієнко, І.П. Радченко, Л.О. Турова // Актуальні питання теоретичної та клінічної медицини : збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених, м. Суми, 10-12 квітня 2013 р. / Відп. за вип. М.В. Погорєлов. — Суми : СумДУ, 2013. — С. 154.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/32343
 
Language uk