Запис Детальніше

КАНЦЕРОГЕННА НЕБЕЗПЕКА ТА ОНКОЛОГІЧНА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Державна електронна бібліотека з питань безпеки виробництва, охорони та гігієни праці

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title КАНЦЕРОГЕННА НЕБЕЗПЕКА ТА ОНКОЛОГІЧНА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
 
Creator Варивончик Д.В.
Шевченко В.І.
 
Subject 1.4. Умови праці
1.9. Професійні ризики
4.4. Теоретична медицина
4.7. Охорона здоров’я
 
Description Дотепер не проводились системні дослідження з оцінки канцерогенної небезпеки галузі охорони здоров’я, не визначено фактори та ризики онкологічної захворюваності працівників, відсутні науково-обґрунтовані заходи із профілактики цієї виробничо-зумовленої патології, що і визначило актуальність даного дослідження.
Мета дослідження. Аналіз сучасних наукових даних щодо канцерогенної небезпеки та онкологічної захворюваності працівників галузі охорони здоров’я.
Матеріали дослідження. Проведено системний огляд наукових даних щодо оцінки експозиції працівників галузі охорони здоров’я канцерогенними агентами на робочому місці та їхньої ролі в етіології виникнення виробничо-зумовлених злоякісних новоутворень. Відбір наукової інформації відбувався з використанням наукових джерел: бази даних «PubMed», реферативної бази даних «Джерело», електронної бібліотеки Російської Федерації
«eLIBRARY», пошукової системи «Google Scholar», бази даних літератури ВООЗ, Міжнародної агенції з дослідження раку (IARC).
Результати. Результати дослідження свідчать про наявність впливу на працівників галузі охорони здоров’я великої кількості хімічних, фізичних, біологічних факторів виробничого середовища та трудового процесу, які визначають канцерогенну небезпеку даного виду економічної діяльності і є причиною виникнення виробничо-зумовленої онкологічної патології серед них. Вищезазначене визначає потребу в ідентифікації канцерогенної небезпеки в різних спеціалізованих службах даної галузі охорони здоров’я, що дозволить розробити цілеспрямовані та диференційовані до ступеня канцерогенного ризику заходи профілактики виробничо-зумовленої онкологічної патології серед працівників, на що і будуть спрямовані подальші дослідження.
 
Publisher ТОВ «Видавничий дім «Авіцена»
 
Date 2013
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Identifier http://opb.org.ua/2650/1/9.pdf
Варивончик Д.В., Шевченко В.І. (2013) КАНЦЕРОГЕННА НЕБЕЗПЕКА ТА ОНКОЛОГІЧНА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я. Український журнал з проблем медицини праці (3(36)). с. 66-77. ISSN 2223-6757
 
Relation http://opb.org.ua/2650/