Запис Детальніше

Роль прозапального (ІЛ-8) та протизапального (ІЛ-4) інтерлейкіну в активності запального процесу при бронхолегеневій патології в дітей шкільного віку

Electronic Archive of Sumy State University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Роль прозапального (ІЛ-8) та протизапального (ІЛ-4) інтерлейкіну в активності запального процесу при бронхолегеневій патології в дітей шкільного віку
 
Creator Горбась, Вікторія Анатоліївна
Горбась, Виктория анатольевна
Gorbas, Viktoriya Anatolyevna
Сміян, Олександр Іванович
Смиян, Александр Иванович
Smiyan, Alexsandr Ivanovich
 
Subject діти
пневмонія
інтерлейкіни
дети
пневмония
интерлейкины
children
pneumoniya
interleukine
 
Description Встановлено дисбаланс опозиційних інтерлейкінів у дітей шкільного віку з негоспітальними пневмоніями. Вираженість порушень залежала головним чином від тяжкості перебігу захворювання і не залежала від віку і статі дитини. Нормалізації виявлених порушень продукції досліджених цитокінів після проведеного стандартного лікування не настає. Такі зміни синтезу даних цитокінів можна розглядати як компенсаторну реакцію організму у відповідь на антигенну дію, що може свідчити про активну роль вказаних медіаторів імунної відповіді у формуванні, розвитку, регулюванні імунної відповіді на інфекційні агенти.
Установлен дисбаланс оппозиционных интерлейки-нов у детей школьного возраста с негоспитальными пневмони¬ями. Выраженность нарушений зависела главным образом от тяжести течения заболевания и не зависела от возраста и пола ре¬бенка. Нормализация выявленных нарушений продукции иссле¬дуемых цитокинов после проведенного стандартного лечения не наступала. Такие изменения синтеза данных цитокинов можно рассматривать как компенсаторную реакцию организма в ответ на антигенное действие, что может свидетельствовать об актив-ной роли медиаторов иммунного ответа в формировании, разви-тии, регулировании иммунного ответа на инфекционные агенты.
It was revealed the imbalance of oppositional interleukins in schoolchildren with non-hospital pneumonia. Disorder intensity depended mainly on severity of a disease course and did not depend on age and a sex of a child. Normalization of revealed impairments of investigated cytokines production after standard treatment did not come. Such changes of synthesis of these cytokines could be considered as organism compensatory responsiveness to antigen action that can be the evidence of an active role of the immune answer mediators in formation, development, regulation of the immune answer to infectious agents.
Останнім часом провідну роль у регуляції імунної від¬повіді при пневмоніях відводять специфічним медіаторам імунної відповіді — цитокінам (інтерлейкінам). Саме ба¬ланс прозапальних та протизапальних цитокінів визначає вираженість та направленість системної запальної реакції. Клінічна картина й особливості перебігу шфекційних захво¬рювань, у тому числі й пневмоній, безпосередню залежать від рівня продукції про- та протизапальних цитоюнів та їх впливу на імунорегуляторні й ефекторні імунні механізми [1,4]. Порушення продукції, секреції та рецепції протиза¬пальних цитокінів призводить до глибоких дефекти? проти-іїіфекщйного захисту й поглиблює пряму ушкоджуючу діїо мікроорганізми? та їх токсинів на легеневу тканину. Збіль¬шення продукції прозапальних цитокінів чи дисбаланс спшвідношення опозиційних пулів відіграють важливу роль у патогенезі пневмоній за рахунок підсилення агрегації лей¬коцити? до судинного епітеліїо, стимуляції його прокоагу-лянтної активності, залучення до зони запалення ефектор-них клітин, що посилює патоімунний процес і призводить до цитокін-опосередкованого ураження легень [3]. Усе це свідчить про значну роль про- і протизапальних цитокінів під час різних інфекцій та запальних реакцій. На сьогодні проведено значну кількість досліджень із вивчення цитокі¬нів при пневмоніях [7,8,10,12], але значна більшість їх при¬свячена вивченню даної проблеми в дорослих. У той же час у сучасній літературі викладені тільки фрагментарні дослі¬дження патогенетичної ролі та терапевтичної ефективності системи цитокшів при пневмоніях у дітей [2, 5,9,11]. Тому визначення ролі цитокінш у розвитку пневмоній у дітей має важливе значення, адже поглиблене вивчення імунопатоге-незу запалення легень дозволить покращити якість діагнос¬тики, визначити ступінь активності запального процесу та прогноз перебігу даного захворювання.
 
Publisher Заславский издательский дом
 
Date 2013-10-25T11:28:54Z
2013-10-25T11:28:54Z
2009
 
Type Article
 
Identifier Горбась, В.А. роль прозапального (ІЛ-8)та протизапального (ІЛ-4)інтерлейкіну в активності запального процесу при бронхолегеневій патології в дітей шкільного віку [Текст]/ В.А.Горбась, О.І.Сміян// Здоровье ребенка. - 2009. - № 5(20). -С. 74-77.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/32565
 
Language uk