Microbiological, Physico-Chemical and Organoleptic Parameters of Apple Juice, Processed by Shungite
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Microbiological, Physico-Chemical and Organoleptic Parameters of Apple Juice, Processed by Shungite
Микробиологические, физико-химические и органолептические параметры яблочного сока, обработанного шунгитом Мікробіологічні, фізико-хімічні і органолептичні параметри яблучного соку, обробленого шунгітом |
|
Creator |
Melnik, L.
Bessarab, O. Matko, S. Мельник, Л. М. Бессараб, А. С. Матко, С. В. Мельник, Л. М. Бессараб, О. С. Матко, С. В. |
|
Subject |
apple juice
shungite adsorptive processing microorganisms quality parameters яблочный сок шунгит адсорбционная обработка микроорганизмы качественные параметры яблучний сік шунгіт адсорбційна обробка мікроорганізми якісні параметри |
|
Description |
This paper is dedicated to results of studying microbiological, physico-chemical and organoleptical parameters of apple juice processed by shungite. Shungite is a natural mineral which has special structural composition, characterized by the existence of fullerenes and nanotubes. This paper explains the methods applied by the authors to prepare shungite for experimental research, to process apple juice by adsorbent, to determine the quantity of microorganisms in juice after it interacted with shungite, weight percentage of dissolvable dry solids, active acidity and quality parameters. In juice, processed by shungite, bacteria, fungi and yeast were detected. The authors made a comparison between microbial population in juice before and after its interaction with shungite. The paper refers to method under which shungite adsorbs bacteria, fungi and yeasts. The authors presented the results of studying dry solids content, active acidity of apple juice, processed by shungite at various temperatures and conducted assessment of apple juice quality after its interaction with sorbent. Through their research, the authors established rational parameters of apple juice processed by shungite under which the maximum reduction of microbial insemination is reached. The research proved that after apple juice interacts with shungite, its dry solids content and active acidity level remain unchanged. This paper confirmed high quality parameters of apple juice processed by shungite. Taking into account the obtained results, the authors concluded that use of shungite to process apple juice does not require expensive equipment, complex maintenance of the processing procedure, which reduce the cost value of a manufactured product. Робота присвячена дослідженню мікробіологічних, фізико-хімічних і органолептичних параметрів яблучного соку обробленого шунгітом. Шунгіт - природний мінерал, структура якого відрізняється існуванням фулеренів і нанотрубок. Пояснюються методи застосовані для підготовки шунгіта для експериментальних досліджень, обробки яблучного соку адсорбентом, визначення кількості мікроорганізмів в соку після взаємодії з шунгітом, вмісту сухих речовин, активної кислотності і якісних параметрів. Автори проводили порівняння кількості мікроорганізмів та органолептичних і фізико-хімічних показників в соку до і після його адсорбційного очищення шунгітом. Встановлені раціональні параметри оброблення соку, показано, що процес не вимагає дорогого устаткування, комплексного обслуговування, знижує собівартість готового продукту. Работа посвящена исследованию микробиологических, физико-химических и органолептических параметров яблочного сока обработанного шунгитом. Шунгит - природный минерал, структура которого отличается наличием фуллеренов и нанотрубок. Объясняются методы примененные для подготовки шунгита для экспериментальных исследований, обработки яблочного сока адсорбентом, определения количества микроорганизмов в соке после взаимодействия с шунгитом, содержания сухих веществ, активной кислотности. Авторы проводили сравнение количества микроорганизмов и органолептических и физико-химических показателей в соке до и после его адсорбционной очистки шунгитом. Установленные рациональные параметры обработки сока, показано, что процесс не требует дорогого оборудования, комплексного обслуживания, снижает себестоимость готового продукта. |
|
Date |
2013-11-11T07:39:45Z
2013-11-11T07:39:45Z 2013 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Melnyk, L. Microbiological, Physico-Chemical and Organoleptic Parameters of Apple Jui ce, Processed by Shungite / L. Melnyk, O. Bessarab, S. Matko // Journal of Food Science and Engineering. - 2013.– V. 3, № 9 (26). – P. 489-495.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11137 |
|
Language |
en_US
|
|