Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes
Особливості утворення водневих зв’язків у розчинах полісахаридів в процесі їх використання в різних технологічних процесах Особенности образования водородных связей в растворах полисахаридов в процессе их использования в различных технологических процессах |
|
Creator |
Mank, V.
Melnyk, O. P. Манк, В. В. Мельник, О. П. Манк, В. В. Мельник, О. П. |
|
Subject |
natural polymers
ordered structure of biological macromolecules hydrogen bonds природні полімери впорядкована структура біологічної макромолекули водневі зв′язки природные полимеры упорядоченная структура биологической макромолекулы водородные связи |
|
Description |
The paper studies the role of water in stabilizing the ordered structure of biological macromolecules methods of X-ray diffraction analysis, rheology , NMR and IR spectroscopy. The research results can be explained by sol-gel phase transition in solutions of polysaccharides, a significant increase in sorption capacity of these molecules to the surface of solutions of mineral adsorbents with increasing temperature in the purification of liquid foods (juices , alcoholic and soft drinks) , processes retrogradation biological molecules. У роботі проведено дослідження ролі води в стабілізації впорядкованої структури біологічної макромолекули методами рентгенофазового аналізу, реології, ЯМР- та ІЧ-спектроскопії. Отримані результати досліджень дозволяють пояснити фазові золь-гель переходи у розчинах полісахаридів, суттєве збільшення сорбційної здатності молекул цих розчинів до поверхні мінеральних адсорбентів при підвищенні температури у процесах очищення рідинних харчових продуктів (соки, алкогольні та безалкогольні напої), процеси ретроградації біологічних молекул. В работе проведено исследование роли воды в стабилизации упорядоченной структуры биологической макромолекулы методами рентгенофазового анализа, реологии, ЯМР- и ИК-спектроскопии. Полученные результаты исследований позволяют объяснить фазовые золь-гель переходы в растворах полисахаридов , существенное увеличение сорбционной способности молекул этих растворов к поверхности минеральных адсорбентов при повышении температуры в процессах очистки жидкостных пищевых продуктов (соки , алкогольные и безалкогольные напитки ) , процессы ретроградации биологических молекул. |
|
Date |
2013-11-18T10:03:51Z
2013-11-18T10:03:51Z 2011 |
|
Identifier |
Mank, V. Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes / V. Mank, O. Melnyk // 11 International Congress on Engineering and Food. − Athens, Greece. − 2011. − Р. 1059−1060.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11431 |
|
Language |
en
|
|