Запис Детальніше

Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes
Особливості утворення водневих зв’язків у розчинах полісахаридів в процесі їх використання в різних технологічних процесах
Особенности образования водородных связей в растворах полисахаридов в процессе их использования в различных технологических процессах
 
Creator Mank, V.
Melnyk, O. P.
Манк, В. В.
Мельник, О. П.
Манк, В. В.
Мельник, О. П.
 
Subject natural polymers
ordered structure of biological macromolecules
hydrogen bonds
природні полімери
впорядкована структура біологічної макромолекули
водневі зв′язки
природные полимеры
упорядоченная структура биологической макромолекулы
водородные связи
 
Description The paper studies the role of water in stabilizing the ordered structure of biological macromolecules methods of X-ray diffraction analysis, rheology , NMR and IR spectroscopy. The research results can be explained by sol-gel phase transition in solutions of polysaccharides, a significant increase in sorption capacity of these molecules to the surface of solutions of mineral adsorbents with increasing temperature in the purification of liquid foods (juices , alcoholic and soft drinks) , processes retrogradation biological molecules.
У роботі проведено дослідження ролі води в стабілізації впорядкованої структури біологічної макромолекули методами рентгенофазового аналізу, реології, ЯМР- та ІЧ-спектроскопії. Отримані результати досліджень дозволяють пояснити фазові золь-гель переходи у розчинах полісахаридів, суттєве збільшення сорбційної здатності молекул цих розчинів до поверхні мінеральних адсорбентів при підвищенні температури у процесах очищення рідинних харчових продуктів (соки, алкогольні та безалкогольні напої), процеси ретроградації біологічних молекул.
В работе проведено исследование роли воды в стабилизации упорядоченной структуры биологической макромолекулы методами рентгенофазового анализа, реологии, ЯМР- и ИК-спектроскопии. Полученные результаты исследований позволяют объяснить фазовые золь-гель переходы в растворах полисахаридов , существенное увеличение сорбционной способности молекул этих растворов к поверхности минеральных адсорбентов при повышении температуры в процессах очистки жидкостных пищевых продуктов (соки , алкогольные и безалкогольные напитки ) , процессы ретроградации биологических молекул.
 
Date 2013-11-18T10:03:51Z
2013-11-18T10:03:51Z
2011
 
Identifier Mank, V. Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes / V. Mank, O. Melnyk // 11 International Congress on Engineering and Food. − Athens, Greece. − 2011. − Р. 1059−1060.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11431
 
Language en