Запис Детальніше

FEEDFORWARD SEMI-ACTIVE MODEL-BASED CONTROL OF A PLATE CARRYING CONCENTRATED MASSES

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title FEEDFORWARD SEMI-ACTIVE MODEL-BASED CONTROL OF A PLATE CARRYING CONCENTRATED MASSES
Комбинированное управление с прямой связью на основе модели пластины с концентрированной массой
Комбіноване управління з прямим зв’язком на основі моделі пластини з концентрованою масою
 
Creator Makarenko, Vitalii; National Aviation University
Hufenbach, Werner; Dresden Technical University
Modler, Niels; Dresden Technical University
Dannemann, Martin; Dresden Technical University
Tokarev, Vadim; National Aviation University
 
Subject
concentrated mass; feedforward control; semi-active method; vibration of plates
681.516.2:534.014.4(045)

вибрация пластин; комбинированный метод; концентрированная масса; управление с прямой связью
681.516.2:534.014.4(045)

вібрація пластин; комбінований метод; концентрована маса; управління з прямим зв’язком
681.516.2:534.014.4(045)
 
Description The multiobjective task of optimal control of vibration response of an elastic plate is considered. An application of a genetic algorithm for determination of the optimum compensating force frequency dependence and parameters of concentrated masses for different boundary conditions is described. The principle of virtual work and Ritz approach are employed for investigation of dynamic behaviour of mass-loaded plates, which are subjected to any number of forces. The optimisation problem is formulated as a constrained task. Optimization provided the reduction of both total acceleration level and compensating force. Numerical results show the appropriateness of the model for optimization of concentrated masses values and their location on a plate. Interpolation of optimal compensating force parameters frequency dependence is used for the design of feedforward control system.
Рассмотрена многокритериальная задача оптимального управления вибрационным ответом упругой пластины. Описано применение генетического алгоритма для определения оптимальной зависимости компенсирующей силы от частоты и параметров концентрированных масс для различных граничных условий. Использован принцип виртуальной работы и подход Ритца для исследования динамики пластины с присоединенной массой, находящейся под действием произвольного количества сил. Задача оптимизации, которая обеспечивает снижение как суммарного уровня виброускорения, так и компенсирующей силы, сформулирована как задача с ограничениями. Отмечено, что численные результаты показывают применимость модели для оптимизации величин концентрированных масс и их размещений на пластине. Интерполяция зависимости компенсирующей силы от частоты использована для синтеза системы управления с прямой связью
Розглянуто багатокритеріальну задачу оптимального управління вібраційною відповіддю пружної пластини. Описано застосування генетичного алгоритму для визначення оптимальної залежності компенсуючої сили від частоти і параметрів концентрованих мас для різних граничних умов. Використано принцип віртуальної роботи і підхід Рітца для дослідження динаміки пластини з приєднаною масою, що знаходиться під дією довільної кількості сил. Задачу оптимізації, яка забезпечує зниження як сумарного рівня віброприскорення, так і компенсуючої сили, сформульовано як задачу з обмеженнями. Зазначено, що числові результати показують придатність моделі для оптимізації величин концентрованих мас та їх розміщень на пластині. Інтерполяцію залежності компенсуючої сили від частоти використано для синтезу системи управління з прямим зв’язком.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2013-12-16
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/5431
 
Source Вестник Национального авиационного университета; Том 56, № 3 (2013); 79-90
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 56, № 3 (2013); 79-90
Proceedings of National Aviation University; Том 56, № 3 (2013); 79-90
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).