Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite
Фізико-хімічні та органолептичні показники соку столового буряка, очищеного шунгітом Физико-химические и органолептические показатели сока столовой свеклы, очищенной шунгитом |
|
Creator |
Мельник, Л. М.
Мельник, Л. Н. Melnik, L. Криворотько, В. М. Криворотько, В. М. Krivorotko, V. Мельник, З. П. Мельник, З. П. Melnik, Z. |
|
Subject |
pectins
shungite beet juice adsorption treatment пектини шунгіт сік столового буряка адсорбційне очищення пектины шунгит сок столовой свеклы адсорбционная очистка |
|
Description |
Fresh red beet juice contains substances which coulddeteriorate its quality. Therefore, juice should be purifiedfirst. The promising method of purifying red beetjuice from unwanted impurities is using carbon-bearingadsorbent - shungite, uniqueness of which can beexplained by existence of fullerenes and nanotubes.The aim of this paper is to study how physico-chemicaland organoleptic properties of red beet juice changewhen processed by shungite. Проведено дослідження по відновленню адсорбційних властивостей природного мінерала шунгіта, який використано для очищення соку столового буряка від пектинових речовин при виробництві харчового барвника. Запропоновано два методи регенерації шунгіта із урахуванням економічної доцільності та наявності необхідного обладнання на консервних заводах. Встановлено раціональні параметри регенерації шунгіта. Проведено исследование по восстановлению адсорбционных свойств природного минерала шунгита, который используется для очистки сока столовой свеклы от пектиновых веществ при производстве пищевого красителя. Предложено два метода регенерации шунгита с учетом экономической целесообразности и наличия необходимого оборудования на консервных заводах. Установлено рациональные параметры регенерации шунгита. |
|
Date |
2013-12-23T11:30:42Z
2013-12-23T11:30:42Z 2013 |
|
Type |
Other
|
|
Identifier |
Melnik, L. Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite / L. Melnik, V. Kryvorotko, Z. Melnik // Journal of Hygienic Engineering and Design. - Macedonia, 2013. - Vol. 3. - P. 103-105.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/12355 |
|
Language |
other
|
|