Запис Детальніше

Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite
Фізико-хімічні та органолептичні показники соку столового буряка, очищеного шунгітом
Физико-химические и органолептические показатели сока столовой свеклы, очищенной шунгитом
 
Creator Мельник, Л. М.
Мельник, Л. Н.
Melnik, L.
Криворотько, В. М.
Криворотько, В. М.
Krivorotko, V.
Мельник, З. П.
Мельник, З. П.
Melnik, Z.
 
Subject pectins
shungite
beet juice
adsorption treatment
пектини
шунгіт
сік столового буряка
адсорбційне очищення
пектины
шунгит
сок столовой свеклы
адсорбционная очистка
 
Description Fresh red beet juice contains substances which coulddeteriorate its quality. Therefore, juice should be purifiedfirst. The promising method of purifying red beetjuice from unwanted impurities is using carbon-bearingadsorbent - shungite, uniqueness of which can beexplained by existence of fullerenes and nanotubes.The aim of this paper is to study how physico-chemicaland organoleptic properties of red beet juice changewhen processed by shungite.

Проведено дослідження по відновленню адсорбційних властивостей природного мінерала шунгіта, який використано для очищення соку столового буряка від пектинових речовин при виробництві харчового барвника. Запропоновано два методи регенерації шунгіта із урахуванням економічної доцільності та наявності необхідного обладнання на консервних заводах. Встановлено раціональні параметри регенерації шунгіта.

Проведено исследование по восстановлению адсорбционных свойств природного минерала шунгита, который используется для очистки сока столовой свеклы от пектиновых веществ при производстве пищевого красителя. Предложено два метода регенерации шунгита с учетом экономической целесообразности и наличия необходимого оборудования на консервных заводах. Установлено рациональные параметры регенерации шунгита.
 
Date 2013-12-23T11:30:42Z
2013-12-23T11:30:42Z
2013
 
Type Other
 
Identifier Melnik, L. Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite / L. Melnik, V. Kryvorotko, Z. Melnik // Journal of Hygienic Engineering and Design. - Macedonia, 2013. - Vol. 3. - P. 103-105.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/12355
 
Language other