Запис Детальніше

Стан імунної системи у дітей з тонзилогенним ураженням серцево-судинної системи

Electronic Archive of Sumy State University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Стан імунної системи у дітей з тонзилогенним ураженням серцево-судинної системи
 
Creator Сміян, Олександр Іванович
Смиян, Александр Иванович
Smiian, Oleksandr Ivanovych
Мозгова, Юлія Анатоліївна
Мозговая, Юлия Анатольевна
Mozghova, Yliy Anatolievna
Бинда, Тетяна Парфеніївна
Бында, Татьяна Парфеньевна
Bynda, Tetiana Parfeniivna
Січненко, Петро Іванович
Сичненко, Петр Иванович
Sichnenko, Petro Ivanovych
Романюк, Оксана Костянтинівна
Романюк, Оксана Константиновна
Romaniuk, Oksana Kostiantynivna
Слива, Вікторія Віталіївна
Слива, Виктория Витальевна
Slyva, Viktoriia Vitaliivna
 
Subject діти
хронічний тонзиліт
серцево-судинна система
піднебінні мигдалики
імунна система
дети
хронический тонзилит
сердечно-сосудистая система
небные миндалины
имунная система
children
chronic tonsillitis
the cardiovascular system
tonsils
immune system
 
Description Вивчали стан імунної системи у дітей з незапальним тонзилогенним ураженням серцево-судинної системи. Наведено основні особливості імунного статусу в дітей віком 6-18років,хворих на хронічний тонзиліт з ураженням серцево-судинної системи. Проаналізовано
вміст у сироватці крові лімфоцитів, Т-лімфоцитів, Т-хелперів, Т-супресорів,нульових клітин, В-лімфоцитів, концентрації імуноглобулінів класу А, Є, М, імуно-регуляторного індексу. Встановлено, що у дітей з хронічним тонзилітом та тонзило-
генною кардіальною патологією зміни імунного статусу були більш значними на відміну від дітей з хронічним тонзилітом без кардіальних ускладнень і проявлялися у достовірному підвищенні рівня Т-супресорів, і зниженні Т-лімфоцитів (Р < 0,01).
При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33846
Изучали состояние иммунной системы у детей с невоспалительным тонзиллогенным поражением
сердечно-сосудистой системы. Изложены основные особенности иммунного статуса
у детей 6-18 лет, больных хроническим тонзиллитом с поражением сердечно-сосудистой системы.Проанализировано содержание в сыворотке крови лимфоцитов, Т-лимфоцитов, Т-елперов,Т;супрессоров, нулевых клеток, В-лимфоцитов, концентрации иммуноглобулинов (Ig) классов А,G, М, иммунорегуляторного индекса. Установлено, что у детей с хроническим тонзиллитом и тонзиллогенной патологией сердца изменения иммунного статуса были более значительными,
в отличие от детей с хроническим тонзиллитом без кардиальных осложнений, и проявлялись достоверным повышением уровня Т-супрессоров и IgM, снижением Т-лимфоцитов (Р < 0,01).
При цитировании документа, используйте ссылку http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33846
Purpose of work was study the state of the immune system in children with non-inflammatory tonzillogenic lesions of the cardiovascular system. The article describes the main features of the immune status of children 6-18 years with chronic tonsillitis with lesions of the cardiovascular system.
We analyzed the content of serum lymphocytes, T-lymphocytes, T-helper cells, T-suppressor, null cells, B-cells, the concentration of immunoglobulin (Ig) A, G, M, immunoregulatory index. Found that children with chronic tonsillitis and tonzillogenic heart disease immune status changes were more
significant in contrast to children with chronic tonsillitis without cardiac complications and manifested significant increase in T-suppressor cells, Ig M and decreased T-lymphocytes (P < 0,01).
When you are citing the document, use the following link http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33846
Нині хронічний тонзиліт посідає одне з основних місць у структурі ЛОР-патології. Дана проблема надзвичайно актуальна у зв'язку із збільшенням як місцевих,так і системних тонзилогенних уражень [2, 6]. Захворюваність на хронічний тонзиліт дітей віком до 3 років становить 2-3 %, до 12 років - 12- 15 % [7, 14].
Хронічний неспецифічний тонзиліт - поліетіологічне захворювання із складними механізмами патогенезу, що проявляється у пригніченні гуморального та клітинного імунітету, місцевих факторів захисту і супроводжується інфекційно-алергічною атакою на організм дитини [1, 3].Формування хронічного вогнища запалення в мигдаликах та розвиток тонзилогенних процесів є результатом тривалої взаємодії інфекційного агента та акроорганізму. Це призводить до порушення функції різних органів і систем, особливо серцево-судинної [1, 11, 16].
Останніми роками в структурі дитячої кардіальної патології відмічається збільшення незапальних уражень міокарда (НУМ), які за частотою посідають перше місце серед набутих захворювань органів кровообігу в дітей та підлітків. Значну частину НУМ у дитячому віці становлять ураження серця тонзилогенного ґенезу.
Незважаючи на те, що ці захворювання майже не призводять до виникнення серцево-судинної недостатності у дітей, вони обмежують адаптаційні можливості дитячого організму та знижують працездатність у подальшому [4, 5, 8].Найбільш несприятливий вплив на стан серця має стрептококова інфекція.Запальний процес у мигдаликах спричинює токсичне, алергічне, рефлекторне
ураження серцево-судинної системи. Під впливом стрептококових токсинів порушується їх бар'єрна функція, і токсичні агенти проникають до загального кровотоку, до органів і систем дитячого організму. Приєднання автоімунного процесу збільшує наявні зміни [10, 12, 13].Слід зауважити, що тонзилогенні кардіальні ускладнення виникають не в усіх дітей, хворих на хронічний тонзиліт. Важливу роль відіграє стан загальної і місцевої
реактивності організму дитини [11, 15]. Особливу увагу слід звернути на комплексну своєчасну діагностику та вибір декватного лікування хронічного тонзиліту в дитячому віці. Стан імунної системи у дітей з тонзилогенним ураженням серцево-судинної системи [Текст]/ О.І.Сміян, Ю.А.Мозгова, Т.П.Бинда [та інш.]// Лікарська справа.-2013.-№2.-С. 89-93.
 
Publisher Київ, Інформаційно Науковий Центр , "ДІА"
 
Date 2014-02-03T10:16:05Z
2014-02-03T10:16:05Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Стан імунної системи у дітей з тонзилогенним ураженням серцево-судинної системи [Текст]/ О.І.Сміян, Ю.А.Мозгова, Т.П.Бинда [та інш.]// Лікарська справа.-2013.-№2.-С. 89-93.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33846
 
Language uk