Запис Детальніше

Діагностичне та прогностичне значення рівня макроелементів у сироватці крові при гострому інтерстиційному панкреатиті

Electronic Archive of Sumy State University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Діагностичне та прогностичне значення рівня макроелементів у сироватці крові при гострому інтерстиційному панкреатиті
 
Creator Чумаков, Володимир Миколайович
Чумаков, Владимир Николаевич
Chumakov, Volodymyr Mykolaiovych
 
Subject сироватка крові
сыроватка крови
гострий пакреатит
острый панкреатит
інтерстиційний пакреатит
интерстициальный пакреатит
 
Description Захворюваність на гострий панкреатит (ГП) серед невідкладних захворювань органів черевної порожнини становить від 4 до 16% і посідає третє місце після гострого апендициту і гострого холециститу. В Україні захворюваність на гострий панкреатит становить 4,6 випадків на 10 тисяч населення, що відповідає 20-22 тисячі хворих на рік, 20 - 25 відсотків з яких становлять хворі на гострий некротичний панкреатит. В США захворюваність на гострий панкреатит знаходиться у межах від 5 до 25 випадків на 100 тисяч населення. Захворюваність в Європі знаходиться у межах від 10 до 15 випадків на 100 тисяч населения; страждає більше жінок, ніж чоловіків (2:1), вірогідно внаслідок превалювання холелітіаза у жінок. Захворюваність на гострий панкреатит у 1,5-2 рази перевищує такий показник серед хворих із защемленою килою, перфоративною виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки та гострою кишковою непрохідністю. Смертність при гострому панкреатиті обумовлена розвитком гнійно – некротичних ускладнень. Летальність в Україні при гострому некротичному панкреатиті становить близько 21%; в Європі, США, Японії зазначені показники майже аналогічні [32]. Частота гнійних ускладнень складає 1,2–10% всіх хворих на ГП; летальність при них досягає 60–85,7%, а якість життя у хворих, які вижили, часто залишається незадовільною. Серед хворих, що вижили, 55-73% залишаються інвалідами [27, 40]. Таким чином панкреатит є актуальною проблемою сучасної абдомінальної хірургії, яка спричиняє істотні соціальні та економічні збитки.
ГП є актуальною темою сучасної медицини і на сьогоднішній день вивчена велика кількість специфічних діагностичних критеріїв даного захворювання. Проте відсутні однозначні клініко – лабораторні критерії, які дозволяють оцінити ефективність лікування та визначати ризик розвитку ускладнень при ГП на основі змін рівня макроелементів сироватки крові.
 
Publisher СумДУ; Мед. ін-т
 
Date 2014-02-07T07:53:22Z
2014-02-07T07:53:22Z
2013
 
Type Masters thesis
 
Identifier Чумаков, В.М. Діагностичне та прогностичне значення рівня макроелементів у сироватці крові при гострому інтерстиційному панкреатиті: Робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра; спец.14.01.03 - хірургія / В. М. Чумаков; Наук.кер. В.І. Бугайов. - Суми: СумДУ; Мед. ін-т, 2013. - 44 с.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33897
 
Language uk