Запис Детальніше

Дослідження поширеності дисліпідемії та інших факторів кардіоваскулярного ризику серед населення

Electronic Archive of Sumy State University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження поширеності дисліпідемії та інших факторів кардіоваскулярного ризику серед населення
 
Creator Тищенко, Ольга Володимирівна
Тищенко, Ольга Владимирович
Tyshchenko, Olha Volodymyrivna
 
Subject дисліпідемія
дислипидемия
кардіоваскулярний ризик
кардиоваскулярный риск
 
Description У формуванні сучасних негативних медико-демографічних тенденцій
провідне місце посідають серцево-судинні захворювання. Смертність від них в Україні залишається однією з найвищих серед європейських країн, становлячи в 2010 році 1015,9 на 100 тисяч населення або 66,6% в структурі загальної смертності.
У переважній більшості випадків основою їх патогенезу є атеросклероз і атеротромбоз кровоносних судин, зумовлюючи в 67,5 % розвиток ішемічної хвороби серця (ІХС), а в 21,8 % — цереброваскулярних захворювань. В Україні протягом 2009 р. тільки за зверненням до лікаря зареєстровано понад 8,6 млн пацієнтів з ІХС, із яких особи зі стенокардією становили близько
36%.
Природа виникнення всіх серцево-судинних (ССЗ), основними
клінічними проявами яких є ІХС, ішемічний інсульт та захворювання
периферичних судин – мультифакторна. Ряд факторів ризику, що пов’язані зі стилем життя, такі як паління, недостатня фізична активність, нераціональне харчування, ожиріння, поряд з іншими, що нерідко є наслідком попередніх – артеріальною гіпертензією (АГ), цукровим діабетом (ЦД) 2-го типу та дисліпідемією, можуть бути модифіковані. Поряд з цим існують фактори ризику, такі як вік, чоловіча стать та спадковість, які не модифікуються.
Адекватне виявлення та усунення модифікованих факторів ризику з
урахуванням тих, що не модифікуються, стратифікація ризику та
індивідуалізація терапії, поряд із визначенням віддаленого прогнозу конкретного пацієнта, суттєво поліпшить ефективність усіх заходів лікувально-профілактичної роботи в державі.
На теперішній час встановлено прямий кореляційний зв'язок між
захворюваністю і смертністю від ІХС, з одного боку, і рівнем холестерину в крові, з іншого, а гіперхолестеринемія, поряд з палінням, ожирінням, АГ, ЦД і віком визначена головним предиктором розвитку атеросклерозу і його ускладнень.
 
Publisher СумДУ; Мед. ін-т
 
Date 2014-02-07T09:16:59Z
2014-02-07T09:16:59Z
2013
 
Type Masters thesis
 
Identifier Тищенко, О.В. Дослідження поширеності дисліпідемії та інших факторів кардіоваскулярного ризику серед населення: Робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра; спец.: 14.01.02 - внутрішні хвороби / О.В. Тищенко; Наук. кер. В.Ф. Орловський. - Суми: СумДУ; Мед. ін-т, 2013. - 74 с.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33911
 
Language uk