Запис Детальніше

Ендометріоз яєчників у жінок репродуктивного віку

Electronic Archive of Sumy State University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ендометріоз яєчників у жінок репродуктивного віку
 
Creator Яцків, Оксана Стефанівна
Яцкив, Оксана Стефановна
Yatskiv, Oksana Stefanivna
 
Subject ендометріоз
эндометриоз
репродуктивний вік
репродуктивный возраст
 
Description Питання збереження репродуктивного здоров'я жінок є однією з пріоритетних проблем і основних стратегій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Ендометріоз є одним з найбільш поширених захворювань органів репродуктивної системи у жінок 20-40 років. В загальній популяції жінок частота ендометріозу коливається від 15% до 50%, при безплідді - від 30% до 40% і навіть до 80% , при хронічних тазових болях - від 33 до 74%, при дисменореї - в 40-60% випадків. Він зустрічається у 6-44% жінок, які перенесли лапаротомію. Після запальних захворювань геніталій і лейоміоми матки ендометріоз займає третє місце в структурі гінекологічних захворювань.
Протягом останніх десятиліть пильну увагу приділяється вивченню питань патогенезу, діагностики та лікування ендометріоза, проте, і в даний час ці проблеми залишаються предметом дискусій і наукових досліджень. Сучасні уявлення про етіологію захворювання неоднозначні, часом суперечливі настільки, що ендометріоз трактується і як "хвороба теорій" і як "нова хвороба цивілізації". Однак неповнота трактування патогенезу ендометріозу є однією з причин недостатньої ефективності використовуваних методів лікування.
У зв'язку з цим з практичної точки зору важливим є вивчення напрямків морфогенезу та еволюції вже виниклих вогнищ, за рахунок яких підтримується ріст і розвиток ендометріоїдних гетеротопій, а також патогенетичних механізмів прогресування хвороби. Вирішення цих питань є необхідним для пошуку ефективних способів діагностики і патогенетичного лікування ендометріозу вцілому, що має особливе значення для жінок репродуктивного віку.
Недостатність ефективного лікування, втрата часткової працездатності і невротизація хворих, а також безпліддя дозволяє розглядати ендометріоз яєчників, не тільки проблему гінекології, але і як соціальну та державну проблему.
Важливим є також знання даної патології лікарями спеціалістами загального профілю, оскільки клінічні її симптоми можуть бути схожими з іншими захворюваннями.
 
Publisher СумДУ; Мед. ін-т
 
Date 2014-02-07T07:08:01Z
2014-02-07T07:08:01Z
2013
 
Type Masters thesis
 
Identifier Яцків, О.С. Ендометріоз яєчників у жінок репродуктивного віку: Робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра; спец.: 14.01.01 - акушерство та гінекологія / О.С. Яцків; Наук. кер. С.А. Сміян. - Суми: СумДУ; Мед. ін-т, 2013. - 39 с.
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33895
 
Language uk