Запис Детальніше

Поняття парадигми у філософії мови і науки

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Поняття парадигми у філософії мови і науки
Понятие парадигмы в философии языка и науки.
 
Creator Шепетяк, Олег Михайлович
 
Subject Збірники наукових праць
 
Description У статті аналізується популярне в сучасній науці та побутовому вжитку поняття "парадигма". Це поняття використовувалось як центральний фаховий термін у філософії мови Людвіґа Віттґенштайна та філософії науки Томаса Куна. Віттґенштайн окреслював цим терміном набір правил "мовної гри". Для Куна парадигма – це панівна теорія та набір методів дослідницької роботи, які з неї випливають. Незважаючи на деякі відмінності, дані поняття в обох мислителів мають багато спільного.
В статье анализируется популярное в современной науке и бытовом употреблении понятие "парадигма". Это понятие использовалось как центральный профессиональный термин в философии языка Людвига Виттгенштейна и философии науки Томаса Куна. Виттгенштейн ограничивал этим термином набор правил "языковой игры". Для Куна парадигма – это господствующая теория и набор методов исследовательской работы, которые из неё вытекают. Невзирая на некоторые различия, данные понятия у обоих мыслителей имеют большие сходства.
 
Date 2008
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/3307/1/Shepetyak_ponyattya%20paradugmu_2008.pdf
Шепетяк, Олег Михайлович (2008) Поняття парадигми у філософії мови і науки Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наукових праць.. с. 169-172.
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/3307/