Запис Детальніше

НАУКОВИЙ ПОГЛЯД Ф. ФУКУЯМИ НА КОНЦЕПЦІЮ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ

Electronic Volodymyr Dahl East Ukrainian National University Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title НАУКОВИЙ ПОГЛЯД Ф. ФУКУЯМИ НА КОНЦЕПЦІЮ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ
Научный взгляд Ф. Фукуямы на концепцию социального капитала
The Scientific View of Francis Fukuyama on the Social Capital Concept
 
Creator Шаповалова, Тетяна Вікторівна
Shapovalova, T.
Шаповалова, Татьяна Викторовна
 
Subject соціальний капітал, Ф. Фукуяма, економічний розвиток
Social Capital, F. Fukuyama, economic development
социальный капитал, Ф. Фукуяма, экономическое развитие
УДК 330.14.014
 
Description Проведенным в статье исследованием трудов известного американского политического экономиста Ф. Фукуямы выявлено, что социальный капитал, который он толкует как неформальные нормы, позволяющие группам людей сотрудничать, положительно влияет на экономическое развитие. Установлено, что социальный капитал, развитие которого детерминировано историческими и культурными факторами, может быть положительным и отрицательным. Анализом выявлен острый дефицит социального капитала и неформальных норм в посткоммунистических странах, что обусловлено негативным влиянием государственной тоталитарной политики, экономической преступности, коррупции.
The conducted in the article research of the famous American political economist Francis Fukuyama’s scientific works was revealed that social capital, which he interprets as formals rules that allow groups of people to collaborate, positively influences the economic development. It was found out that social capital, development of which is determined by historical and cultural factors, can be positive or negative. Analysis revealed an acute shortage of social capital and informal norms in the post-communist countries, which is due to the negative impact of a totalitarian state policy, economic crime and corruption.
Проведеним у статті дослідженням праць відомого американського політичного економіста Ф. Фукуями виявлено, що соціальний капітал, який він тлумачить як неформальні норми, що дають змогу групам людей співпрацювати, позитивно вливає на економічний розвиток. Встановлено, що соціальний капітал, розвиток якого детермінований історичними та культурними чинниками, може бути позитивним і негативним. Аналізом виявлено гострий дефіцит соціального капіталу і неформальних норм в посткомуністичних країнах, який зумовлений негативним впливом державної тоталітарної політики, економічною злочинністю та корупцією.
1. Відомий американський політичний економіст Ф. Фукуяма під поняттям «соціальний капітал» пропонує розуміти неформальні норми, усталені в суспільстві цінності, які уможливлюють колективні дії в групах людей, дають їм змогу взаємодіяти та співпрацювати. З’ясовано, що вчений у своїх працях обстоює точку зору щодо позитивного впливу соціального капіталу на економічний розвиток, проявом якого є зменшення трансакційних витрат на ведення бізнесу, а також на політичну та соціальну сфери. Разом з тим, Ф. Фукуяма вказує на недоліки соціального капіталу : відсутність чіткого визначення та труднощі у вимірюванні даної категорії. На прикладі Італії, Китаю, Японії та країн Латинської Америки з’ясовано, що соціальний капітал у значній мірі детермінований культурно-історичним, політичним та іншими середовищами, які можуть вливати його розвиток як позитивно, так і негативно.
 
Date 2014-03-11T09:56:18Z
2014-03-11T09:56:18Z
2014-03-11
 
Type Article
 
Identifier http://dspace.snu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/4109