Запис Детальніше

WAVELET-BASED ALGORITHM FOR DETECTION OF BEARING FAULTS IN A GAS TURBINE ENGINE

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title WAVELET-BASED ALGORITHM FOR DETECTION OF BEARING FAULTS IN A GAS TURBINE ENGINE
Вейвлет-алгоритм для обнаружения дефектов подшипников в газотурбинном двигателе
Вейвлет-алгоритм для визначення дефектів підшипників у газотурбінному двигуні
 
Creator Enchev, Sergiy; National Aviation University, Kyiv, Ukraine
Tovkach, Sergiy; National Aviation University, Kyiv, Ukraine
 
Subject
bearing faults; complex Morlet wavelet; gas turbine engine; wavelet scalogram and ridges
681.518.5:629.735.03 (045)

вейвлет-скалограммы и хребты; газотурбинный двигатель; дефекты подшипников; комплексный вейвлет Морле
681.518.5:629.735.03 (045)

вейвлет-скалограми і хребти; газотурбінний двигун; дефекти підшипників; комплексний вейвлет Морле
681.518.5:629.735.03 (045)
 
Description Presented is a gas turbine engine bearing diagnostic system that integrates information from various advanced vibration analysis techniques to achieve robust bearing health state awareness. This paper presents a computational algorithm for identifying power frequency variations and integer harmonics by using wavelet-based transform. The continuous wavelet transform with  the complex Morlet wavelet is adopted to detect the harmonics presented in a power signal. The algorithm based on the discrete stationary wavelet transform is adopted to denoise the wavelet ridges.
Рассмотрена система выявления зарождающихся дефектов подшипников в газотурбинных двигателях за счет повышения надежности и ремонтопригодности самолета. Описана диагностическая система подшипников газотурбинного двигателя, объединяющая  информацию из различных современных методов анализа вибрации для достижения надежного их состояния. Приведен вычислительный алгоритм для определения мощности колебания частоты и гармоник с использованием вейвлет-преобразования. Показано, что непрерывное вейвлет-преобразование с использованием комплексного вейвлета Морле можно применять для обнаружения гармоник, которые представлены в мощности сигнала. Алгоритм обнаружения частоты разработан на основе вейвлет-скалограмм и хребтов. Отмечено, что необходимым условием является определение соседних частот. Предложен метод мгновенной частотной  идентификации  для определения компонентов частот. Алгоритм, основанный на дискретном вейвлет-преобразовании,  принят для снижения  шума вейвлет-хребтов.
Розглянуто систему виявлення зароджуваних дефектів підшипників у газотурбінних двигунах за рахунок підвищення надійності та ремонтопридатності літака. Описано діагностичну систему підшипників газотурбінного двигуна, яка об'єднує інформацію з різних сучасних методів аналізу вібрації для досягнення надійного їх стану. Наведено обчислювальний алгоритм для визначення потужності коливання частоти і гармонік із використанням вейвлет-перетворення. Показано, що неперервне вейвлет-перетворення з використанням комплексного вейвлета Морле можливо застосовувати  для виявлення гармонік, які подані в потужності сигналу. Алгоритм виявлення частоти розроблено з вейвлет-скалограм і хребтів. Зазначено, що необхідною умовою є розрізнення сусідніх частот. Запропоновано метод миттєвої частотної ідентифікації для визначення компонентів частот. Алгоритм на основі дискретного вейвлет-перетворення використано для зменшення  шуму вейвлет-хребтів.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2014-07-04
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/6798
 
Source Вестник Национального авиационного университета; Том 59, № 2 (2014); 88-96
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 59, № 2 (2014); 88-96
Proceedings of National Aviation University; Том 59, № 2 (2014); 88-96
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).