Запис Детальніше

ACCUMULATION OF HEAVY METALS BY HIGHER AQUATIC VEGETATION OF ARTIFICIAL CANALS

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ACCUMULATION OF HEAVY METALS BY HIGHER AQUATIC VEGETATION OF ARTIFICIAL CANALS
Накопление тяжелых металлов высшей водной растительностью искусственных водоёмов
Накопичення важких металів вищою водяною рослинністю штучних водойм
 
Creator Bilyk, Тetiana; National Aviation University, Kyiv, Ukraine
Shylo, Olga; National Aviation University, Kyiv, Ukraine
Karpova, Galyna; Institute of Hydrobiology, National Academy of Sciences of Ukraine,
Kyiv, Ukraine
Chumanova, Olena; National Aviation University, Kyiv, Ukraine
 
Subject
artificial reservoirs; cadmium; copper; heavy metals; higher aquatic vegetation; lead; zinc
504.054(045)

высшая водная растительность; искусственные водоёмы; кадмій; медь; свинец; тяжелые металлы; цинк
504.054(045)

важкі метали; вищі водяна рослинність; кадмій; мідь; свинець; цинк; штучні водойми
504.054(045)
 
Description Accumulation of heavy metals by high plants of artificial canals of Desnyanskiy district in Kyiv was considered. Cleansing ability of different types of submerged and air-water vegetation was compared. Types of plants improving sanitary conditions of reservoirs in urban sites were determined.
Исследована аккумуляция тяжелых металлов высшей водной растительностью искусственных каналов Киева. Показано, что погруженная растительность в сравнении с воздушно-водной в большей мере накапливает тяжелые металлы, что обусловлено широкой разветвленной поверхностью ее контакта с водой, содержащей микроэлементы, которые поглощаются растениями. Рассмотрены виды высшей водной растительности, которые имеют наибольшую аккумуляционную способность (Lemna trisulca L., Potamogeton crispus L., Hydrocharis morsus-ranae L.) и характеризуются высокой концентрационной способностью по отношению к цинку, меди и свинцу, стойкостью к полютантам, а также распространенностью на разных участках канала. Предложено  использование перечисленных видов растений для очищения воды и улучшения санитарно-экологического состояния водоёмов.
Досліджено акумуляцію важких металів вищою водяною рослинністю штучних каналів Києва. Показано, що занурена рослинність  порівняно з повітряно-водяною  більшою мірою накопичує важкі метали, що обумовлено широкою розгалуженою поверхнею її контакту з водою, яка містить мікроелементи, що поглинаються рослинами. Розглянуто види вищої водяної рослинності, які мають найбільшу акумулюючу здатність (Lemna trisulca L., Potamogeton crispus L., Hydrocharis morsus-ranae L.) та характеризуються високою концентраційною здатністю відносно до цинку, міді та свинцю, стійкістю до полютантів, а також поширеністю на різних ділянках каналів. Запропоновано використання зазначених видів рослин для очищення води та поліпшення санітарно-екологічного стану водойм.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2014-07-04
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/6821
 
Source Вестник Национального авиационного университета; Том 59, № 2 (2014); 125-130
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 59, № 2 (2014); 125-130
Proceedings of National Aviation University; Том 59, № 2 (2014); 125-130
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).