Запис Детальніше

Вплив короткочасного теплового шоку на інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів представників Cyanoprokaryota та Chlorophyta

DSpace at TNPU

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив короткочасного теплового шоку на інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів представників Cyanoprokaryota та Chlorophyta
Влияние кратковременно теплового шока на интенсивность процессов пероксидного окисления липидов представителей cyanoprokaryota и chlorophyta
Influence of short-term heat shock on the іntensity of lipid peroxidation in representatives of cyanoprokaryota and chlorophyta
 
Creator Незбрицька, І. М.
Курейшевич, А. В.
Потрохов, О. С.
Зіньківський, О. Г.
 
Description Досліджено вплив короткочасного теплового шоку на активність процесів ліпопероксидації у деяких представників Cyanoprokaryota (Anabaena cylindrica, Phormidium autumnale f. uncinata і Microcystis aeruginosa) та Chlorophyta (Tetraedron caudatum і Desmodesmus brasiliensis). Встановлено, що характер реакції–відповіді досліджуваних водоростей на вплив даного абіотичного чинника залежить від їх видових особливостей. Показано, що найбільш чутливою до короткочасної дії підвищеної температури (38±2 ºС) виявилася водорість A. cylindrica, а найбільш стійкою – Ph. autumnale f. uncinata.
The influence of short-term heat stress on the intensity of lipid peroxidation processes in representatives
of Cyanoprokaryota (Anabaena cylindrica, Phormidium autumnale f. uncinata, Microcystis aeruginosa)
and Chlorophyta (Tetraedron caudatum, Desmodesmus brasiliensis) was studied. It has been shown that
character of reaction of algae investigated on the influence of this abiotic factor depends on their species
pecularities. The most sensitive to short-term effect of high temperature (38±2 ºС) was alga A. cylindrica,
and the most resistant - Ph. autumnale f. uncinata.
Исследовано влияние кратковременного теплового шока на активность процессов липопероксидации у
некоторых представителей Cyanoprokaryota (Anabaena cylindrica, Phormidium autumnale f. uncinata и
Microcystis aeruginosa) та Chlorophyta (Tetraedron caudatum и Desmodesmus brasiliensis). Установлено,
что характер ответной реакции исследуемых водорослей на воздействие данного абиотической фактора
зависит от их видовых особенностей. Показано, что наиболее чувствительной к кратковременному
действию повышенной температуры (38±2 ºС) оказалась водоросль A. cylindrica, а наиболее устойчивой
– Ph. autumnale f. uncinata.
 
Publisher Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
 
Date 2014-10-03T10:36:51Z
2014-10-03T10:36:51Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Вплив короткочасного теплового шоку на інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів представників Cyanoprokaryota та Chlorophyta [Текст] / І. М. Незбрицька, А. В. Курейшевич, О. С. Потрохов, О. Г. Зіньківський // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2014. – Вип. 1 (58). – С. 87–91. – Бібліогр. в кінці ст.
http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/4471
 
Language uk
 
Relation Біологія
 
Rights © Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка