Запис Детальніше

ВПЛИВ ВИРОБНИЧОГО СЕРЕДОВИЩА НА ФОРМУВАННЯ БІОЛОГІЧНОГО ФАКТОРА В УМОВАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Державна електронна бібліотека з питань безпеки виробництва, охорони та гігієни праці

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ВПЛИВ ВИРОБНИЧОГО СЕРЕДОВИЩА
НА ФОРМУВАННЯ БІОЛОГІЧНОГО ФАКТОРА
В УМОВАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО
ВИРОБНИЦТВА
 
Creator Чудновець А.Я.
Цапко В.Г.
Стеренбоген М.Ю.
Папач В.В.
 
Subject 1.4. Умови праці
4.3. Гігієна праці
7.3. Виробниче середовище
 
Description Вступ. Біологічний фактор представляє собою комплекс біологічно активних речовин, здатних несприятливо
впливати на людину в навколишньому або виробничому середовищі, а також є чинником професійного ризику для
здоров'я працюючих. Найбільша вірогідність впливу біологічного фактора на робочих існує в основних професіях
сільського господарства. Це роботи в рільництві по обробці та переробці сільськогосподарських культур, при
вирощуванні та догляді за тваринами, на переробних підприємствах тощо.
Мета дослідження. Визначення основних особливостей та закономірностей формування біологічного фактора в трьох
галузях сільського господарства, таких як тваринництво (тваринницькі ферми м'ясо-молочного спрямування та
свиноферми), підприємства з переробки рослинної сировини на біопаливо (на прикладі ріпака) та кормовиробництво.
Методи дослідження. На підприємствах був використаний комплексний підхід та проведено порівнювальний аналіз
умов праці із застосуванням гігієнічних, бактеріологічних та мікологічних, а також статистичних методів досліджень.
Результати. Було встановлено, що для галузей сільськогосподарського виробництва біологічний фактор є ведучим.
Формування даного фактора залежить від специфіки виробництва, характеру технологічних операцій, що
виконуються, ступеня механізації процесу, виду та якості сировини, що використовується або переробляється. На
формування даного фактора впливають мікрокліматичні показники та пиловий фактор. Мікробний склад повітря
виробничих приміщень, його кількісні та якісні характеристики формуються за рахунок видів мікроорганізмів, що
контамінують сировину. Наявність у виробничому середовищі високих концентрацій і широкого спектра
мікроорганізмів, що можуть проявляти інфекційну, алергенну, токсичну та канцерогенну дію, можна вважати
потенційним фактором ризику у виникненні професійно обумовлених і професійних захворювань для працівників
у різних галузях аграрного сектора виробництва. За результатами досліджень розроблені та впроваджені
інформаційні листи з рекомендаціями на підприємствах та по галузям.
 
Publisher ТОВ «Видавничий дім «Авіцена»
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Identifier http://opb.org.ua/3148/1/10.pdf
Чудновець А.Я., Цапко В.Г., Стеренбоген М.Ю., Папач В.В. ВПЛИВ ВИРОБНИЧОГО СЕРЕДОВИЩА НА ФОРМУВАННЯ БІОЛОГІЧНОГО ФАКТОРА В УМОВАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА. Український журнал з проблем медицини праці (1(38)). с. 60-65. ISSN 2223-6757
 
Relation http://opb.org.ua/3148/